דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יבוא אישי של רכב חדש - המדריך

Getting your Trinity Audio player ready...



אולם תצוגה מצוחצח. רצפה מבריקה. נציג מכירות מלוקק. ריח של אוטו חדש. אלה הם האסוציאציות של רובנו ממעמד רכישת רכב חדש, לו נלוות גם התרגשות מרובה. עד לפני שנים ספורות, היבואנים הרשמיים של המותג היו היחידים שנהנו מההתרגשות שלכם. למורת רוחם של היבואנים, מצב זה השתנה עם הפופולריות הגואה של סוכנויות היבוא האישי, המנצלות את החוק המאפשר לכל אזרח במדינת ישראל לייבא רכב לשימושו האישי.

ראיתם ברחוב פורד מוסטנג שחורה. שברולט קורבט אדומה ובוהקת. אלא שאז ביקרתם באולם התצוגה הקרוב וקיבלתם תשובה שלילית. "אין רכב כזה בארץ". ובכל זאת, איך הם עשו את זה? לתופעה הזו, ההולכת וגוברת בשנים האחרונות, קוראים יבוא אישי. "עד היום, היבוא האישי היה נישה", אומר שי הרשקוביץ מחברת 'יבוא אישי ישיר', "היום ניתן לישון בשקט עם היבוא האישי".


אז מה זה יבוא אישי בכלל?

אז מה זה יבוא אישי בכלל? מדינת ישראל מאפשרת לכל אזרח באשר הוא, לייבא ממדינות מסויימות עד שתי מכוניות בשנה, לשימושו האישי. לכאורה, אין טעם לעשות זאת עם מכוניות הנמכרות בארץ על ידי היבואן הרשמי. עם זאת, חלק מהיבואנים בארץ גורפים רווח נכבד על כל רכב שהם מוכרים. במכוניות משפחתיות, ההפרש אינו משמעותי, אך כאשר מגיעים למכוניות יוקרה בשווי חצי מיליון שקלים ההפרש יכול להגיע לעשרות ואף מאות אלפי שקלים.

למרות האפשרות לעשות זאת, עד לפני מספר שנים רק אנשים מעטים בחרו לממש את זכותם ולייבא בעצמם רכב מחוץ-לארץ. זאת משום שהתהליך רצוף בבירוקרטיה ודורש מעבר למילוי המסמכים הבסיסי גם השגת אישור יבוא מטעם היבואן ומציאת מוכר מתאים בארץ המוצא. ואז הגיעו סוכנויות היבוא האישי, שמטרתם המוצהרת היא להעניק שירותי ייעוץ לאזרח המעוניין לייבא אישית רכב לארץ. וזה אומר שעל פי רוב, תוכלו לבחור ממגוון נרחב של מכוניות וסוכנות היבוא האישי תמלא עבורכם את המסמכים, תאתר את הרכב בארץ המוצא בהתאם לדרישותכם ותוודא שהרכב לא עבר תאונות או נגנב, וכל זאת באמצעות דילר מוכר.

 פולקסווגן טוארג - יבוא אישי
פולקסווגן טוארג. 330,000 ש"ח ביבוא אישי

סוכנויות מסויימות יציעו לכם בחירה ממבחר מסוים של מכוניות, בעוד שרוב הסוכנויות ישמחו לייבא עבורכם כמעט כל רכב שתחפצו. חלק מהסוכנויות מבוססות, עד כדי כך שהן מחזיקות מחסן מכוניות בשיטת שלם וסע. כל אלה כמובן תמורת פרמייה נכבדה.

למרות פרמייה זו, ההפרש בין המחירים בהם נוקב היבואן למחירים שמציעות סוכנויות היבוא האישי - עשוי להיות משמעותי. לדוגמא: מרצדס ML350, ברמת הגימור הגבוהה, עם רק מאות או אלפי קילומטרים בודדים על השעון, תעלה כ-350,000 ש"ח ביבוא אישי, לעומת 530,000 ש"ח אצל היבואן - הפרש לא קטן של 180,000 ש"ח, שמספיקים לקניית רכב מנהלים חדש בארץ - בונוס. במכוניות אחרים, ההפרשים יכולים להיות משמעותיים אף יותר. 

את היבוא האישי ניתן לבצע עצמאית, כמובן - בהנחה שיש לכם סבלנות ורצון להתעסק עם מעט בירוקרטיה. כך גם ניתן לחסוך את העמלות שגובות סוכנויות היבוא האישי.


יבוא אישי: מה אפשר להביא?

כחלק מהתקנות החדשות ליבוא האישי של מכונית לישראל, על המייבא להציג אחד מהשלושה על מנת לקבל אישור ליבא מכונית כלשהי:
1. אישור מתן שירות מהיבואן - כלומר, כמו שהיה נהוג עד חיקוק התקנה - היבואן מתחייב ליבא חלקי חילוף ולהעניק שירות לרכב במקרה של תקלה.
2. אישור מתן שירות ממוסך מומחה - כלומר, אישור ממוסך שיודע לטפל במותג.
3. אחריות בינלאומית מטעם היצרן - חלק מהיצרנים נוהגים לתת אחריות בינלאומית לדגמיהם, אותה חייב היבואן לכבד.

תנאי נוסף - ליצרן הרכב אותו בחרתם ליבא, חייבת להיות נציגות רשמית בארץ - גם אם המכונית מכוסה באחריות בין לאומית. כך שאם חשקה נפכשם ביבוא פרארי לארץ, תתקלו בסירוב מצד משרד התחבורה (כידוע לפרארי אין נציגות רשמית בישראל)

בפועל, קיימות שתי דרכים ולא שלוש להשגת אישור יבוא. על מנת לקבל אישור ממוסך שיודע לטפל ברכב, מדובר על פי רוב בפנייה למוסך מורשה של היבואן - וברור שאם היבואן לא מסכים, גם המוסך המורשה לא יסכים להעניק שירות לרכב. הדרך השנייה והיחידה שלא דורשת את ההסכמה המפורשת של היבואן, היא יבוא תוך כדי ניצול האחריות הבינלאומית של חלק מהיצרנים (ועל כך בהמשך).


יבוא אישי: לסיכום:

מה אפשר להביא? מכוניות ממותגים שיש להם נציגות רשמית בארץ, וכאלה שהשיגו אישור יבוא.
מה אי אפשר להביא? מכוניות ממותגים שאין להם נציגות רשמית בארץ; רכב שלא קיבל אישור ייבוא.

למבורגיני מורצ'יאלגו - יבוא אישי
למרבה הצער אין סוכנות למבורגיני בישראל והיא תישאר לבינתיים פוסטר על הקיר


יבוא אישי: מיסים ומחירים

גם עניין המיסוי ביבוא האישי הינו עניין סבוך ותלוי בהסכמי סחר שונים של מדינת ישראל. נבחין בין שתי רמות מיסוי שונות לרכב ביבוא אישי:

1. מס של 102 אחוז - מס זה חל על מכוניות המיובאות ומיוצרות בארצות האיחוד האירופי, ארצות בהסכמי אפט"א וארצות שיש לישראל איתן הסכמי סחר בילטרליים, כלומר המדינות הבאות: ארה"ב, טורקיה, מקסיקו, קנדה, איסלנד, ליכטנשטיין, נורבגיה, שוויץ, איטליה, אירלנד, בלגיה, גרמניה, דנמרק, הולנד, יוון, לוקסמבורג, ספרד, פורטוגל, צרפת, אוסטריה, פינלנד, שוודיה, פולין, צ'כיה, הונגריה, סלובניה, קפריסין, מלטה, ליטא, לטויה, אסטוניה, בולגריה ורומניה.

2. מס של 116 אחוז - מס החל על מכוניות המיובאות לארץ ממדינות שלא מהרשימה הנ"ל, או שמיובאים ממדינה שיש לישראל הסכם סחר עימה, אך לא מיוצרים בה.

חשוב להדגיש שאם בחרתם להביא מכונית דוגמת שברולט קמארו - המיוצרת בקנדה, מארה"ב - תאלצו לשלם מס של 116%, למרות שגם ארה"ב וגם קנדה מצויות באותו הסכם סחר. עם זאת, האיחוד האירופאי נחשב לגוף אחד ולכן מותר לייבא אישית מכונית המיוצרת בגרמניה למשל ומיובאת מצרפת.

הסיפור לא נגמר כאן. תקנה חדשה של רשות המיסים מתירה הנחה משמעותית על מכוניות היברידיות ביבוא אישי. עד כמה משמעותית? המס על יבוא מכוניות היברידיות עומד על 60% בלבד והוא יורד לכדי 50% משווי הרכב אם אתם מייבאים את הרכב מאותה המדינה בה הוא מיוצר - לדוגמה, טויוטה קאמרי הייבריד, המיוצרת בארה"ב.

רשויות המס בישראל גם יתנו הנחה של מספר אחוזים במיסוי על מכוניות המוגדרות כ"משומשות". זוהי גם הסיבה שתמצאו סוכנויות יבוא אישי רבות המוכרות מכוניות "כמעט חדשות" או עם "מעט קילומטרים". לעיתים אף מדובר במכוניות חדשות לגמרי שהקילומטרז' שלהן שונה על מנת להתאים להגדרת רכב משומש, אך לעיתים מדובר במכוניות משומשות באמת, ששימשו כרכב הדגמה אצל דילר, למשל.


לסיכום:

1. מתי אשלם מס של 116%? כאשר תרצו ליבא רכב ממדינה שיש לה הסכם סחר עם ישראל, אך הוא לא מיוצר בה. כאשר תרצו לייבא רכב ממדינה שאין לה הסכם סחר עם ישראל.

2. מתי אשלם מס של 102%? כאשר הרכב שאותו אתם מייבאים גם מיוצר וגם מיובא מאותה המדינה, שבעלת הסכם סחר עם ישראל (האיחוד האירופאי נחשב כמדינה אחת). 


יבוא אישי: אחריות ומתן שירות

ייבאתם בשעה טובה את הרכב החדש והייחודי שלכם לארץ ביבוא אישי והגיע היום הלא נכסף בו הוא מתקלקל. ומה עכשיו? בדיוק את השאלה הזאת מנסה משרד התחבורה למנוע באמצעות הסכם היבוא האמור, כך שתהיה לכם ערובה שיהיה גוף שיעניק למכונית שלכם שירות. עם זאת, העניינים לא תמיד עובדים על פי הרשום בספר החוקים.

כאמור, ניתן להביא רכב ביבוא אישי גם ללא הסכמת היבואן, על ידי שימוש באחריות בינלאומית. אחריות בינלאומית זו תקפה גם לארץ, ואומרת למעשה שתקבלו שירות מלא ובחינם לרכב מהיבואן. עם זאת, מעטים הם היצרנים שמעניקים אחריות בינלאומית. ביניהם, ניתן למנות את קאדילק, פורשה, מרצדס וב.מ.וו. במקרה שאין אחריות בינלאומית, תיאלצו לשלם מכיסכם על טיפול ברכב - אך אינכם חייבים לטפל בו במוסך היבואן, כמובן.

חשוב לזכור שבכל מקרה, תקלה ברכב ביבוא אישי שאינו נמכר בארץ יכולה להיות עסק יקר - הן מבחינת זמן והן מבחינת כסף. במקרים של מכוניות כאלו, תאלצו לפנות למוסך ולהזמין את החלק המתאים לרכב - ולשלם על המשלוח שלו, שיכול לקחת פרק זמן לא קצר. חשוב גם לזכור שגם אם יש לכם אחריות בינלאומית ואתם מתכוונים להסתמך עליה, במקרה של תקלה היבואן עלול "לעשות דווקא", ולהתמהמה בתיקונים או להכנס איתכם לסכסוך לגבי העלויות - לבד מהעובדה שרוב המכוניות המיובאות ביבוא האישי נמנות עם קטגוריית רכבי היוקרה, ובחלקם מערכות מסובכות ויחודיות - לא לכל מוסך יש את הידע הנדרש לטפל בהן.

עוד נקודה למחשבה: אם אתם מביאים רכב עם תקינה אמריקנית מארה"ב, תאלצו גם להתחשב בשוני שלו. לא כל מוסך (או יבואן) יידע או בכלל ירצה להתעסק עם מערכות בתקינה אמריקנית שהוא לא מכיר.

שברולט קורבט - יבוא אישי
שברולט קורבט - המוסך לא יודע לטפל?


להביא או לא?

אז מה, אתם שואלים - את הרכב הבא שלי, כדאי לי להביא ביבוא אישי או מקביל? והתשובה שלנו: תלוי. אם אתם שוקלים לייבא אישית את המשפחתית הבאה שלכם - כדאי לכם לשכוח מהרעיון. ההפרש ממחירי היבואן זניח, ואינו שווה את הטרחה וההתרוצצות.

אבל, אם אתם שוקלים לקנות רכב יוקרה או רכב יחודי שלא קיים בארץ - תמונת המצב משתנה. ההחלטה הסופית תלויה באופי שלכם: האם אתם מוכנים לותר על הבטחון בכניסה לאולם התצוגה של היבואן, וקבלת שירות ממנו, ולקבל בתמורה הנחה של עשרות עד כמה מאות אלפי שקלים?

בכל מקרה, לפני החתימה על מסמכי היבוא, כדאי לזכור את האמרה הותיקה: כל מה שיכול להתקלקל, יתקלקל. עשו את המחקר שלכם לפני היבוא. בררו עם סוכן ייבוא אישי איך וכיצד יקבל הרכב הפרטי שלכם שירות. השוו בין מספר סוכנויות, ואם אתם מחליטים להביא רכב ביבוא אישי בעצמכם - עשו אותו דבר עם המוכרים והדילרים בארץ המוצא. כך, כשיגיע הרכב לארץ, תוכלו להתמקד בחווית הנסיעה ולא בטפסי אחריות ואישורי יבוא. תתחדשו.

 

למאמר זה התפרסמו 36 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

תגובות לכתבה

חזור למעלה