דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

מדריך: כך תחליפו מגבים לרכב

Getting your Trinity Audio player ready...


תחשבו על זה רגע, את המכונית כמו שאנחנו מכירים אותה היום (והאמת, ללא שינויים מהותיים) המציאו בגרמניה. גרמניה היא באירופה ובאירופה קר וגשום. המשמעות היא שאת המכונית המציאו בלי שהיתה דרך נורמאלית להתמודד בפני בעיות הראות שהגשם והשלג מייצרים לפנינו.

ובכן, בעתות של גשם, בימיה הראשונים של המכונית, הנהג פשוט עצר בצד אחת לכמה זמן וניגב את השמשה. בראשית המאה הקודמת המציאו את המגבים, שהיו בתחילה מעין מגב רצפה שאותו אפשר היה למשוך ולדחוף דרך ידית מתוך הרכב. קדילאק, שחנכה גם את המתנע וכך גנזה את המכונית החשמלית של תחילת המאה, היתה הראשונה שהתקינה וישרים באופן סטנדרטי בכל המכוניות שלה, דבר שקרה כבר בשנות העשרים של המאה ההיא.


מה עשו הגרמנים כשהמציאו את המרצדס לפני המצאת הוישרים? / צילומים: יח"צ
אחד הממציאים של הווישרים, רוברט קירנס, שהגה את רעיון הווישרים עם השהיה בשנות השישים, זכה עשרות שנים מאוחר יותר בתביעה נגד קונצרן פורד, שביחד עם ענקי דטרויט האחרים השתמש לטענתו בהמצאתו, מבלי לשלם תמלוגים. קירנס הפך, סוף סוף, לאדם עשיר.

במהלך השנים הוטמעו המגבים, ואז המגבים החשמליים שאינם דורשים משיכה פיזית, ואז המגבים בעלי ההשהיה האוטומטית, ואז המגבים שהחלו לפעול מעצמם ושינו את קצב הפעולה שלהם לפי עוצמת הגשם. הראשונה, אגב, שעשתה זאת היא סיטרואן שהטמיעה מערכת כזו כבר בשנת 1970, בסיטרואן SM, הגרסה הספורטיבית של המכונית היצירתית בהיסטוריה, סיטרואן DS. באותה שנה חנכה סאאב את המגבים לפנסים ובשנים שלאחר מכן החל שימוש במגבים לשמשה האחורית.

אנחנו, נהגי המכוניות, נעים בין שני קצוות באופן סכיזופרני. מצד אחד, כל אחד יהנהן ויעבור לדום אם ישאלו אותו אם המגבים הם רכיב בטיחותי מהותי ברכב. מאידך, רובנו הגדול לא ממש משקיעים תשומת לב בבחירה ואפילו בהחלפת הווישר, כל עוד בוחן הרכב בטסט לא מקשקש קשקוש לא רצוי על טופס הטסט. אז בואו נתאפס על עצמנו, נבדוק אם צריך להחליף את המגבים – נחליף בסוג טוב ואז נשמור עליהם.


איך יודעים שהמגב דורש החלפה?


אנחנו יכולים לגלות שהווישר שלנו כבר לא טוב בכמה דרכים. ראשית, בפשטות, אם השמשה לא מתנקה כראוי ונשארים פסים לא מנוגבים כשיורד גשם או שהשמשה סתם רטובה – כנראה שהווישר לא משהו. אפשר לשמן מעט את צירי הזרועות שמחזיקים את הגומי וייתכן שהבעיה תיפתר (בדרך כלל – היא לא).
בדיקה שנייה כוללת ניקוי של להבי המגבים ואז העברת אצבע וגם בדיקה בעיניים: אם אנחנו מגלים שהגומי מפורר מעט או סתם פגום באיזושהי נקודה על הלהב, אזי ההחלפה נדרשת באופן חד משמעי. בגדול, מגב טוב אמור להחזיק מעמד כשנתיים לפני שיידרש לבית עולמיו.


איזה מגב לבחור?


ישנם חמישה סוגים של מגבים: האחד הוא המגב הקלאסי, שבו ארבעה זרועות אשר מחזיקים את הגומי, שמנגב לנו בנאמנות את השמשות. באופן בסיסי, מדובר במגב מעולה כיוון שהוא בנוי באופן שלוחץ ביעילות את להב הגומי אל שמשת המכונית העגלגלה. מצד שני, למבנה הזה יש חסרונות, היות שהוא חשוף יותר לרוחות ויוצר רעשים, וגם הרכב הצירים והמפרקים שלו עשוי לשבש לעתים את פעולתו. כדי להתאים מגבים למכונית, אפשר למדוד את אורך להביהם (אורך הימני והשמאלי שונים, לעתים). אפשר כמובן גם לבדוק בקטלוגים של יצרני מגבים מוכרים ולמצוא את הדגם שלכם.


בתמונה: מגבים קלאסיים מהסוג הראשון


הסוג השני של המגבים הוא זה שבו זרוע אחת ארוכה מחזיקה את הגומי כולו. ההידוק במקרה זה מעט פחות אפקטיבי לעתים, אולם טכנולוגיה מודרנית של שדרת מתכת מאסיבית עונה על הבעיה הזו. יתרונות הסוג הזה – הקומפקטיות שלו עושה אותו אלגנטי וגם חשוף פחות לרוחות ולרעשים.

הסוג השלישי יכול להופיע בתחפושת של הסוג הראשון או השני. מדובר במגב שבו מוחלף הגומי בסיליקון. המגב הזה יהיה בדרך כלל יקר יותר, אבל הניסיון מורה שהוא מצליח לעתים רבות לנגב את הגשם והשלג באופן יעיל יותר ממגבי הגומי, והוא גם צפוי להחזיק מעמד למשך זמן רב יותר.


הסוג השני: מגב עם זרוע אחת

ישנן מכוניות שבעליהן אינם יכולים ממש לבחור בין סוגי המגבים שהוזכרו עד כה. הסיבה היא שמבנה המגבים שלהן מחייב את המשתמש לרכוש מגב מקורי של היצרן. במקרה זה, כפי שאפשר להבין, החלפת המגבים הופכת להיות עסק יקר מאוד.

וכאן נכנס לתמונה הסוג החמישי של המגבים, שאינו בדיוק מגבים – אלא גומי למגבים. אם יש לכם ידיים טובות והמגבים שאתם משתמשים בהם דורשים החלפה יקרה, יש סיכוי שתוכלו לאתר חנויות שמוכרות גומי למגבים לפי מטר. במקרה זה מודדים את כמה גומי צריך, חותכים ומתקינים לבד על המגב.

טיפים לטיפול במגבים:


1. כדי לשמור על אורך חיים נאה למגב, כדאי להרטיב אותו מעט מדי פעם, גם במהלך חודשי החורף.
2. רבים ממליצים להשתמש בווזלין או בגליצרין, למרוח מעט על להב המגב, כשהוא נקי. חשוב! תנו לחומר להיטמע בגומי ולהתייבש, כדי שלא יימרח הווזלין על השמשה.
3. מומלץ שלא לחפש מגבים זולים מאוד, שנוטים להתייבש ולהתפורר במהרה, וכך להשאיר אתכם בלי יכולת טובה לראות מה קורה בימי סערה.
4. מומלץ לשמן מדי פעם את צירי המגב, כדי לשמור על גמישות המערכת.

למאמר זה התפרסמו 1 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

תגובות לכתבה

חזור למעלה