דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

קנייה מיד שניה: בוחרים את הרכב

Getting your Trinity Audio player ready...


עוד לפני שמסתערים על לוחות המכירה, חשוב להגדיר את הצרכים המדוייקים שלנו מהמכונית – ומעצמנו. נתחיל בבחירת התקציב המתאים לנו ונמשיך בבחירת המאפיינים החשובים עבורנו בכלי הרכב הבא. נתונים שכדאי לשקול: מספר הנוסעים המיועד (שני מושבים? חמישה? שבעה? עשרים?), תצורה (הצ'באק? סדאן עם תא מטען נפרד? טנדר? מכונית על עם מנוע מרכזי), קטגוריה (מיני? סופרמיני? משפחתית? חללית?) וצריכת הדלק הצפויה (צריכה וביצועים גדולים? צריכה וביצועים קטנים?).

לצורך עבודת התחקיר והבחירה, מומלץ מאוד להיעזר בקטלוג היד השניה המפורט של iCar.

נזכור כי התקציב למכונית אינו מסתיים בהשקעה הדרושה לרכישתה. לתקציב זה מצטרפות עלויות נגררות: בדיקות, טיפול ישור קו וביטוח. לשם כך, כדאי להוריד מספר אלפי שקלים מהתקציב הכולל שישמרו לטובת ההוצאות הצדדיות. כדאי גם להתחשב בעלויות הדלק והטיפולים: ב.מ.וו סדרה 7 מיושנת כמעט תמיד תהיה יקרה יותר לאחזקה מסובארו אימפרזה חדישה, גם אם שתיהן נמכרות באותו המחיר.

מחירון רכב יד שניה


תקציב הרכישה למכונית יכול להקבע לפי מחיר המחירון של המכונית. בישראל קיימים שני מחירונים פופולריים: הראשון הוא של חברת לוי יצחק והשני הוא של לוח הרכב "יד 2". באופן כללי, מחירון לוי יצחק הוא הנתפס כ"רשמי" (והכניסה אליו, נכון לכתיבת שורות אלו, כרוכה בתשלום), בעוד מחירון "יד 2" משקף את מצב השוק בצורה מדוייקת יותר (והכניסה אליו, נכון למועד כתיבת שורות אלו, בחינם). באופן כללי, תמיד כדאי להתעדכן במחיר לפי שני המחירונים. הפרש משמעותי ביניהם יכול להצביע על ביקוש נמוך במיוחד – עובדה שיכולה להיות טובה או רעה. בשל כל זאת, מחיר המחירון יכול לתת לנו כיוון - אבל כדי להבין באמת כמה נידרש לשלם על מכונית, כדי לבדוק בלוחות המודעות השונים, כמה מבקשים בעלי הדגם שאותו אנחנו מחפשים על המכונית שלהם.


לפני שממהרים ללוחות המודעות, חשוב להגדיר מה אתם מחפשים במכונית הבאה שלכם

ירידת הערך משחקת אף היא תפקיד ברכישת המכונית ובהוצאות הנלוות לה. לחלק מהמכוניות ירידת ערך גבוהה ממכוניות אחרות – עובדה שתלויה בפרמטרים שונים כמו תפוצה בשוק, או ביקוש מיוחד לזן כזה או אחר של כלי רכב, ואינה מצביעה בהכרח על איכות המכונית או אמינותה. מכונית שירידת הערך שלה גבוהה מהממוצע תירכז בזול, וגם תימכר ביום מן הימים עוד יותר בזול.

האם המכונית מתאימה למשפחה


חשבו גם על עצמכם. אם אתם נוהגים לנסוע הרבה, אולי תעדיפו מכונית נוחה ומרווחת יותר. אם יש לכם משפחה של חמישה, אולי כדאי לשקול מיניוואן קטן במקום משפחתית סטנדרטית. לא כדאי לזלזל במדד הפונקציונליות היומיומית של המכונית – אחרי הכל, אתם עומדים לחיות איתה למשך פרק זמן לא קצר. אם המכונית נמכרת גם כחדשה, כדאי לבקר באולם התצוגה; אל תתביישו – הביאו את הבוסטר של הילד, את האישה ואת הסבתא.

את הסטיגמות והקלישאות שכולנו שמענו ("הצרפתיות לא אמינות", "האמריקאיות שותות דלק", "הגרמניות יקרות לתחזוקה") כדאי להשאיר מאחור במהלך החיפושים אחר הרכב המתאים לכם. מטבען, קלישאות כאלה מכלילות ולרוב לא קיים קשר ישיר בינן ובין המציאות. במקום זאת, הסתמכו על עובדות. לאחר ש"ננעלתם" על מספר דגמים מבוקשים, קראו עליהם חוות דעת ומבחני דרכים, אותם ניתן למצוא באינטרנט ובמגזיני רכב ישנים. האינטרנט מלא גם בסביבות שיספקו לכם מידע על אמינות, וכהשלמה כדאי גם להתקשר למוסכים מומחים ולהתעניין בתקלות אופייניות לדגם המדובר. אחרי הכל, הדגם שנמכר בארץ אינו זהה בהכרח לזה שקראתם עליו בחו"ל, וגם התנאים בארץ אינם בהכרח זהים. נתונים טכניים אפשר להשיג בקלות יחסית ברשת הממוחשבת, אך כדאי לזכור כי ככל שהרכב מתיישן, כך הנתונים הופכים לפחות רלוונטיים: כוח המנוע ונתוני ההאצה מאבדים גובה, אבל לעתים דווקא צריכת הדלק משתפרת.

השוואת עלויות אחזקה של רכב משומש


ניתן להשוות בקלות יחסית עלויות אחזקה של מכוניות שונות: בחרו רכיב מסוים מהמכונית - משאבת דלק יכולה להיות דוגמה טובה, או בולם זעזועים – והתקשרו למוסכים המורשים במטרה לברר מחירים. הבדיקה הזו יכולה להוות אינדיקציה טובה לגבי היחס בין עלויות האחזקה של המכוניות השונות (מובן שבמקרים רבים ניתן להשיג חלקים ועבודה במחיר זול יותר במוסכים שאינם מורשים).

בסיום תהליך האיתור לרכב החדש שלכם, תרצו להשאר עם רשימה קצרה יחסית של מכוניות. לא כדאי להתמקד בדגם אחד בלבד: יתכן כי דווקא הדגם הזה אינו נמצא בשפע בשוק. מצד שני, לא כדאי "להתפזר" עם רשימה ארוכה מדי שתאבד את הפוקוס מתהליך החיפוש. לכל דגם כדאי לאפיין מספר תתי דגמים, אשר משקפים רמות גימור, מנועים ותיבות הילוכים, בהם אתם מעוניינים להתמקד.

איפה מחפשים רכב משומש?

האינטרנט חולל מהפכה של ממש בתהליך רכישת הרכב המשומש מידיים פרטיות. קיימים מספר לוחות רכב גדולים בישראל אותם ניתן למצוא בחיפוש קצר ברשת. ברוב הלוחות, המוכר מספק את נתוני הרכב המרכזיים כגון גרסה, נפח מנוע, צבע, שנת עלייה על הכביש וקילומטרז', כמו גם תמונה ולפעמים אפילו סרטון. במקביל ללוחות האינטרנטיים, קיימים לוחות מודפסים, קבוצות רכב משומש ברשתות חברתיות וכמובן שישנם גם אתרי מכירת רכב של החברות הגדולות בשוק.

חשוב מאוד לזכור כי הלוחות אינם מייצגים בהכרח צרכנים פרטיים. במקרים רבים (אולי אפילו - הרוב הגדול) מיוצגים באתרים אלה סוחרים, כבעלי מקצוע רשמיים או במסווה לאו דווקא חוקי של מוכרים פרטיים (ועל כך בהמשך).

אופציה אחרת, שתקפה בעיקר במקרים של מכוניות נדירות, היא חיפוש בפורומים. לעיתים בעלי המכוניות הללו מעדיפים לפרסם מודעות בפורום העוסק ברכב, על מנת למצוא לקוחות ממוקדים וגם לקבל הצעות רציניות ורלוונטיות. אם מכונית מיוחדת או נדירה נמצאת ברשימת הקניות שלכם, אפשר להכנס לפורומי מכירה וקנייה באתרים המתמחים במכוניות – ורצוי במותג עצמו – בישראל. במקביל, ניתן לברר עם חברי הפורום שלעתים מסוגלים לשפוך אור על אדם שמעוניין למכור מכונית כזו.

אפשרות נוספת למציאת היצע של מכוניות משומשות היא מסוחרים ומגרשי רכב מסוגים שונים. בישראל קיימים מגרשים של סוחרים פרטיים וכאלה שבבעלות חברות גדולות ומוכרות – למשל, זרוע טרייד אין של יבואן או חברת השכרה וליסינג. מזה שנים זוכים סוחרי הרכב לשם רע עקב הונאות רבות שנוגעות להיסטוריה של כלי הרכב, הידיים הקודמות שלו ותקלות שקיימות בו. יחד עם זאת, רוב הסוחרים אינם רמאים – ועל כך בפרקים הבאים.

לחלק הקודם של המדריך - ממי קונים מכונית משומשת
לחלק הבא של המדריך -
בדיקה אצל המוכר

למאמר זה התפרסמו 4 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

תגובות לכתבה

חזור למעלה