דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

מדריך: כך תתמודדו עם פגיעות חניה ברכב

Getting your Trinity Audio player ready...

חנה, נשרט ורץ לספר: אסף בר-שי

איך למנוע: איפה לחנות ואיפה לא

לא תמיד זה משנה איפה נחנה. כותב שורות אלה חנה פעם בחניה שוממת, בשעת בוקר סופר מוקדמת, כשסביבו חניון מלא בחניות ריקות כמו זמר-כוכב בסוף סבב ההופעות שלו. בכל זאת, משומקום הגיחה נהגת שבחרה לחנות בדיוק בחניה הצמודה לו ולהוסיף לכנף הקדמת שפשוף גדול ומכוער. סיפור שקרה באמת.

ובכל זאת, נגד אסונות טבע אין מה לעשות, אבל אפשר לצמצם משמעותית את הסיכון לשפשוף, לשריטה או למעיכה המכוערת.

מצאתם חניה צפופה, אבל קרובה-קרובה לפתח של היעד שלכם? לא בטוח שכדאי לחנות שם. קרוב ליעד פופולרי ישנו סיכוי גדול יותר שיותר מכוניות ייכנסו וייצאו ומספר ההזדמנויות לשריטה ופגיעה גדלות. וכמובן, הצפיפות הרבה יותר מזמנת שריטות ומעיכות לא זהירות. חוץ מזה, יותר בריא ללכת עוד דקה.

בכלל, חניה במקום שבו עוברים רבים, בעיקר בצפיפות (על הנתיב הצר, בפינת הרחוב שבו נמצאת היציאה הצפופה ממנו) או במקום שבו אפשר לראות שריטה בדרך (ליד פחי האשפה, מול מעבר העגלות בחניון הסופרמרקט), יגדילו משמעותית את הסיכון ללוגו בלתי צפוי על הכנף.

אנחנו לא מזכירים כמובן את הסכנה הטמונה לשלמות המכונית שלכם בחסימת החניה הפרטית של שומרי הראש של פוטין.

חניה - סרט מתח

איך למנוע: האם אפשר לבחור מכונית שתצמצם את הפגיעה?

ישנן מכוניות שבהן הסיכוי לנזק קטן יותר, ואלו שבהן הסיכון גדול. בגדול, ככל שהמכונית גדולה יותר על מקום החניה שלה, כך גדל הסיכוי לפגיעה בה. לאחרונה, לחרדתנו, נהרגו שני אנשים בבאר שבע לאחר שרכביהם פגעו באותה משאית בולטת (יצוין שהנהג חנה, ככל הנראה, כחוק). בדרך כלל לא מדובר בנהגי כלי רכב קטנים שפוגעים במשאית ענקית, אלא במכונית שפוגעת במכונית אחרת, ואז לא מדובר בהרוגים ופצועים, אלא במעיכות, שריטות ושפשופים.

כלי רכב גדול צפוי לפגיעות רבות יותר, לעומת רכב קטן יותר שיחנה באותו מקום. לא כולם יתייחסו לגודל המכונית כשירכשו אותה, אבל מי שמתכונן לנסוע הרבה בסביבה עירונית-פרברית צפופה, כדאי שיתייחס ברצינות לממדי המכונית. ככל שתקטן המכונית יזכה הנהג לשני יתרונות חניה מרכזיים: ימצא יותר חניות פנויות שמתאימות לו, ויישרט פחות.

אפשרות מסקרנת נוספת היא לבחור במכונית שהיא מוגנת יותר משריטות כאלה מטבעה - ובעיקר, מוקפת בריפודים והגנות כאלה ואחרות. סיטרואן קקטוס, למשל, צופתה עד כה במגני פלסטיק, בדיוק נגד כל אלה. מתיחת הפנים מסירה משום מה כמה וכמה מהם. לא מעט רכבי פנאי מצופים בפגושים ומיגוני פלסטיק עבים, שייגנו טוב יותר על הפח עצמו אם מכונית אחרת תתקרב אליהם.

מכונית גדולה - סכנה גדולה

מתי צריך פחח ומה אפשר לתקן לבד

בחרנו רכב קטן וחנינו בחניון השומם (או שהתעלמנו מכל ההמלצות החשובות) ובכל זאת, שבנו אל הרכב וגילינו שנפגע. האם אנחנו צריכים פחח או שאפשר לרדת למטה לחניה הביתית ולתקן לבד? תשובת האמל"ק היא כזו: כל עוד אין עיוות מבולגן בפח, נוכל במעט תושיה (ותודו שלא שמעתם את המילה הזו כבר מזמן) לפתור את הבעיה לבד. ברוב סוגי הפגיעה שמלווה בעיקום בגוף, תצטרכו בכל זאת עזרה מקצועית.

לפעמים אפשר לתקן בבית - לפעמים לא

איך מתקנים לבד: שריטות ושפשופים

אנחנו מסתייעים בעצות מעצות שונות שניתנו הן מידי מקצוענים והן מטעמו של פרופסור גוגל, אבל איננו לוקחים אחריות על פגיעה כלשהי כתוצאה מהן. קחו אחריות, היו זהירים ואם אתם לא בטוחים, פנו כמובן בכל זאת לפחח… זהו, כיסתחנו את עצמנו כיאות וכעת אפשר לגשת לעניין.

אם ישנם שפשופים כאלה שאינם יורדים עמוק מדי לתוך הצבע (למשל, אינכם רואים את צבע היסוד מבעד לשכבת הצבע המקורי), סביר להניח שהפעולות הפשוטות הבאות יעלימו את עיקר הבעיה: נקו ביסודיות את המקום במים וסבון (עדיף סבון ייעודי למכונית). כעת נקו את המקום בזהירות עם מסיר שומנים (היזהרו שלא להסיר צבע טוב). אם האזור עקשן, תוכלו לנסות להוסיף חומר פוליש ולשפשף. השלימו את המסאז' בספריי לכה או במעט ווקס, בתנועות סיבוביות. הפעולה נעימה יותר אם מבצעים אותה תוך כדי קללות עזות בקול רם נגד נהג הרכב המשפשף.

אם השפשופים הם יותר שריטות עמוקות, אזי כדאי להתחיל עם פעולות הניקוי והפוליש הקודמות ולפני שלב הווקס להוסיף צבע. מהו הצבע של המכונית שלנו? אנחנו לא מחפשים שם, אלא קוד, לרוב בן שלושה מספרים, או שילוב של מספרים ואותיות. את הקוד הזה אפשר למצוא בדרך כלל מוטבע בלוחית במסגרת דלת הנהג, או מתחת למכסה המנוע.

את הצבע אפשר לקנות (צפו לכמה עשרות שקלים) כמעין עט, בתרסיס או בפחית צבע נוזלי. הדעות חלוקות באשר לטיבו של העט. התרסיס יהיה מדויק פחות, כמובן וצבע נוזלי עם מברשת נחשב לפתרון המקצועי. קחו בחשבון שככל שהמכונית ותיקה יותר כך דוהה הצבע ויתגלו פערים גדולים יותר בין צבע המכונית הקיים ובין הצביעה החדשה.

לא כל הדרכים כשרות לתקן מכונית

איך מתקנים לבד: מעיכות

אין שתי מעיכות או עיקומים שהם זהים. בפורומים שונים רבים ממליצים על עירוי מים רותחים על האזור המעוך (לרכך את הפח או הפלסטיק) ומשיכת הפח המעוקם החוצה באמצעות פומפה פשוטה. קחו בחשבון שלצד הממליצים, יש מזהירים כי המים הרותחים עלולים לפגוע בציפויים העדינים של המכונית, שאפילו בערבה הישראלית לא נולדו להתמודד עם 100 מעלות צלזיוס.

נמליץ כן להשתמש במים, אבל לא רותחים. למה? כדי שהפומפה תיתפס טוב יותר בפח.

אם אפשר, באמצעים פשוטים, להגיע אל החלק הפנימי של המעיכה, מובן שכך נוכל לסייע לתיקון באמצעות דחיפה מבפנים. כדאי לנסות להבין את מבנה המעיכה ולתכנן את אופן המשיכה. לעתים כדאי להתחיל עם האזורים העמוקים ביותר ואז האזורים הרדודים יתוקנו מאליהם, או במשיכה קלה.

במוסכים, אגב, משתמשים במעין דיסקיות: מדביקים אותן לנקודות הפגיעה ברכב בדבק חם, מבריגים אליהן מין מוט ומושכים. התהליך הזה צריך להתבצע בזהירות וביד מקצועית, שתדע להדביק את הדיסקיות בנקודות המדויקות, מבלי לשרוט את הסביבה.

קשה לתקן באמצעות פומפה? מצד אחד, אנחנו ממליצים לנסות שוב ושוב במשך כמה דקות, היות שלעתים העקשנות משתלמת. מצד שני, רבות מהמעיכות אינן פתירות באמצעים הפשוטים הללו, ואז כדאי לנו לשקול לתבוע את המשפשף ואת חברת הביטוח שלו. זאת, כמובן, בהנחה שהצלחנו להצטלם איתו בסלפי, או שלפחות יש לנו את הפרטים שלו.

לפעמים צריך ללכת למומחה

האם ומתי לתבוע את המשפשף וחברת הביטוח שלו

הפעלה של תהליך ביטוחי לתיקון של פגיעת חניה עשויה להיות מתישה, והמאמץ לא תמיד יצדיק את עצמו. תביעה כזו תדרוש מאתנו לא מעט התעסקות, היות שחברת הביטוח לא תמיד תסכים לשלם באופן אוטומטי (בעיקר אם אין לנו מסמך הודאה מסודר של הפוגע). עשו בעצמכם את החישוב: האם אינכם מוכנים בשום אופן לחיות עם הפגיעה הזו? האם תיקון שיתאים לטעמכם יקר מספיק כדי להצדיק את ההליך?

בהיעדר פרטים או הודעה של הפוגע, מאותן סיבות ברוב המקרים לא יהיה כדאי להפעיל את חברת הביטוח של עצמנו. ביטולים של הנחות ביטוח ועלויות ההשתתפות העצמית יסננו את הכדאיות של רוב הפגיעות.

לסיכום, החלטה אם להפעיל תהליך של ביטוח תלויה מאוד במידת הפדנטיות שלנו וברצון שלנו להשקיע משאבים של זמן או כסף בתיקון הרכב. ואם נשתדל מראש לחנות במקומות מועדים פחות, סביר שנפחית את הסיכוי להתמודד עם התלבטות שכזאת.

לא תמיד תמצא את האוטו כמו שהשארת אותו

למאמר זה התפרסמו 1 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

תגובות לכתבה

חזור למעלה