אופל גרנדלנד X, רכב הפנאי הקומפקטי שנחשף ב-2017, הוא תוצאה משיתוף פעולה בין ג'נרל מוטורס לבין קונצרן פיג'ו-סיטרואן. ככזה, למרות שהגרנדלנד פותח על ידי GM, הוא חולק לא מעט מכוללים עם ה-3008, החל מפלטפורמת EMP2 המוצלחת ודרך חלקים רבים שניתן היה למצוא במחסן החלקים של PSA – לא קשה למצוא כפתורים זהים, ידיות פתיחת הדלתות מבחוץ ומבפנים, מראות הצד, מתגי החלונות, יחידת ההנעה ועוד. בהתחשב שהם הגיעו מה-3008, מדובר בטרייד לא רע בכלל.
המעבר של אופל לבעלות מלאה של PSA אפשר לגרנדלנד להמשיך ולהשתדרג עם יחידות ההנעה המתקדמות שמפתח הקונצרן הצרפתי, ובהם תיבות ההילוכים החדשות של איסין ואפילו גרסה היברידית-נטענת שעתידה אף היא להגיע לישראל בשנה הקרובה. במבחן שלפניכם פגשנו את הגרנלנד עם מנוע הדיזל ותיבת 8 ההילוכים שמוכרים מדגמים אחרים של פיג'ו-סיטרואן, אך זו הפעם הראשונה שאנו פוגשים בהם ברכב מתוצרת אופל.
עיצוב
העיצוב החיצוני נאה ונעים לעין. לא תמצאו כאן בליטות אקסטרה במכסה המנוע או פתחי אוורור מדומים, אלא פשוט קווים ארוכים ונעימים. בצבע הלבן של רכב המבחן יחד עם הנגיעות השחורות, החישוקים הקלים בשני צבעים והצביעה הדו-גונית האופציונלית, הוא נראה אלגנטי מאוד ויתאים למי שלא מחפש את המוחצנות של רכבי הפנאי האחרים.
.jpg)
גם בפנים הקו האלגנטי ממשיך. הצבע השולט הוא שחור אך נגיעות כסופות במקומות הנכונים משלימות מראה נעים מאוד.
.jpg)
תא הנוסעים
המושבים הקדמיים נוחים ותומכים. קל למצוא תנוחת נהיגה ובגרסה הבכירה הריפודים משולבי עור. לכיסא הנהג בגרסה זו יש כוונון חשמלי חלקי, לגב התחתון ולגובה חלקו הקדמי, ויש גם הארכה (ידנית) למושב. פשוט נהדר. תנוחת הישיבה גבוהה ואת הכיסא לא ניתן להנמיך מספיק, אז קחו בחשבון שאנשים גבוהים עלולים לפתח יחסי קרבה עם הגג הפנורמי.
שדה הראיה לפנים טוב אך מאחור הוא מוגבל עקב שמשה אחורית קטנה יחסית וקורות C עבות. למרות זאת ישנה מצלמת רוורס וחיישנים היקפיים כך שכל תמרון חניה יסתיים בשלום.
.jpg)
המושבים מאחור נוחים ומרווחים במידה מספקת. מרווח הראש טוב למרות הגג הפנורמי (שאינו נפתח כמו באח הצרפתי) והרצפה שטוחה. לנוסעים ישנם פתחי מיזוג ושקע USB, משענת יד בין המושבים עם שני מחזיקי כוסות ופתח "מגלשי סקי" שמאפשר גישה לתא המטען, ידיות אחיזה ותאורת תקרה.
.jpg)
בדומה לגרסת הבנזין גם לגרסת הדיזל שתי רמות גימור, Enjoy ו-Innovation הבכירה. החדשות הטובות הן שכבר מרמת הכניסה תזכו למפרט בטיחות מרשים למדי הכולל בלימת חירום אוטונומית, התרעת רכב בשטח מת, התרעת עייפות, מעבר אוטומטי לאורות גבוהים, בקרת סטייה מנתיב אקטיבית (שפועלת בצורה טובה מאוד עם תיקוני הגה עדינים ורק אם סטיתם בחדות ההגה ממש יתנגד) ומערכת זיהוי תמרורים המקושרת אל בקרת השיוט האדפטיבית שגם היא בעצמה פועלת בצורה נהדרת: אין את תחושת הבלימה המאוחרת שמאפיינת לא מעט מערכות כאלה היום. הזיהוי מספיק מוקדם של רכב איטי או רכב שנכנס לנתיב הנסיעה כך שנוצרת מעין הורדה של הרגל מהגז והאטה חלקה יותר. אגב, את כל המערכות האלו תקבלו רק בגרסאות המאובזרות יותר של ה-3008, בעוד גרסת הבסיס שלו מציעה מפרט בטיחות חלקי.
.jpg)
ברמת הגימור Enjoy ישנה מערכת מולטימדיה בעלת קישוריות אפל קארפליי ואנדרואיד אוטו. נציין כי המסך לא קריא תמיד בשמש ישירה, ובאופן כללי הוא כהה ולא קל לקריאה במבט מהיר. ישנם גם חיישני חנייה אחוריים וקדמיים, מצלמת רוורס, מערכת חניה אוטומטית, חיישני גשם ותאורה, מראה פנימית נגד סנוור, בלם יד חשמלי וחישוקי 18 אינץ'.
רמת הגימור Innovation מוסיפה על כך גם כניסה והנעה ללא מפתח, בקרת אקלים מפוצלת, טעינה אלחוטית, תאורת אווירה אלגנטית בגוון לבן עדין (ללא אפשרות בחירת צבעים) וגג זכוכית פנוראמי המכוסה וילון שאטום רק באופן חלקי. לרמת הגימור הבכירה יש גם אופציה לצביעה דו-גונית.
.jpg)
הנדסת האנוש טובה בהחלט. הכל נגיש, ברור ולא מסורבל. לעומת האחים הצרפתיים, לגרנדלנד בקרת אקלים עם פקדים פיזיים שהופכים את החיים להרבה יותר פשוטים. איכות החומרים והרכבה טובה. הכל מרגיש מוצק ומהודק גם בנסיעת שבילים מהירה.
תא המטען בנפח 514 ליטרים והוא ממש זהה ל-3008 (לפי דף הנתונים מדובר בפער של 6 ליטרים בלבד לטובת הפיג'ו). התא עצמו שימושי וקיימים בו פיצ'רים דומים. הפתיחה החשמלית ללא מגע יד עובדת נהדר, וישנם גם מדף חלוקה, שקע 12 וולט ושני מנופי משיכה לקיפול זריז של המושב האחורי. נהדר.
.jpg)
נוחות נסיעה
נוחות הנסיעה בגרנדלנד טובה מאוד. האופל הג'יפוני מרגיש מהודק מאוד. בנסיעה עירונית הוא משכך וסופג שיבושים בצורה טובה וברוב הזמן שומר אותם הרחק מהנוסעים. הריסון טוב כך שגם אחרי פס האטה הרכב נותר יציב. אותו ריסון מסייע לו לשמור על הנוחות הגבוהה גם בכביש בין-עירוני ויחד עם בידוד רעשים מוצלח מתקבלת איכות נסיעה טובה.
.jpg)
מנוע ותיבת הילוכים
מנוע הדיזל בנפח 1.5 ליטרים מספק 130 כ"ס ונתון מומנט מכובד בהחלט של 30.6 קג"מ. לעומת גרסת הבנזין בעלת הספק דומה, מדובר על השגת שיא ההספק 1,750 סל"ד מוקדם יותר, ואילו המומנט כאן גבוה ב-7.2 קג"מ. תמורת היכולות האלו תאלצו לשלם בכמעט 2 שניות נוספות בהאצה ל-100 קמ"ש. למנוע גם משודכת תיבה אוטומטית חדשה בעלת 8 הילוכים.
.jpg)
יחידת ההנעה הזו חוצה מגזרים. היא שוכנת ב-3008 כמובן, גם בסיטרואן C5 איירקרוס ואפילו בברלינגו החדשה. המנוע גמיש מאוד ומנייד את הגרנדלנד בקלות ובכל מצב (ריק או עמוס). היציאה מהמקום לא מרשימה ואפילו מהוססת, אבל פרט לכך המנוע נהדר ועקיפות, גם אם בעליה, מתבצעות בקלות יחסית.
.jpg)
תיבת ההילוכים החדשה של איסין, בעלת 8 הילוכים, לא מהירה במיוחד אבל מאוד מתאימה לאופי הדיזלי של המנוע. בדיוק כמו שחווינו ברכבים אחרים של הקונצרן עם יחידה ההנעה הזו. על אף התגובה האיטית, התיבה מעבירה את ההילוכים בצורה חלקה ומבצעת את עבודתה בצורה יעילה.
צריכת הדלק במהלך ימי המבחן עמדה על 15.6 ק"מ לליטר. זהו שיפור של כמעט 5 ק"מ לליטר ביחס לנתון שמדדנו בגרסת הבנזין, וזה בהחלט פער מוחשי - אם תרצו, זה אומר שיש לכם בערך עוד 244 ק"מ על כל מיכל שתמלאו.
.jpg)
התנהגות כביש
התנהגות הכביש בטוחה מאוד. אין פה את הנשמה הספורטיבית של ה-3008 אבל הגרנדלנד בהחלט מרגיש נשלט עם נטייה קלה ומקובלת לתת היגוי. ההיגוי מדויק (אך כלל לא מתקשר), ישנן תגובות טובות להעברת משקל ובאופן כללי התגובות פרוגרסיביות ולא חדות, מה שמאפשר בכל זאת לפתח קצב מהיר.
.jpg)
סיכום
כשבחנו את אופל גרנדלנד בגרסת הבנזין בהחלט הערכנו אותו - הוא מביא עימו איכויות גבוהות בסעיפי הנוחות, איכות החומרים וההרכבה ומגוון מערכות הבטיחות מתקדמות כבר בגרסת הכניסה. לצד אותם יתרונות, היו לו גם חסרונות בולטים בדמות צריכת דלק ותגובת תיבת ההילוכים.
.jpg)
נראה שגרסת הדיזל החדשה היא שדרוג שהולם את הגרנדלנד ומחפה על חלק מהחסרונות של גרסת הבנזין. שילוב המנוע-גיר מוצלח יותר ומתאים יותר לאופי הנינוח והרגוע של הרכב, צריכת הדלק עדיפה ויחד עם האיכויות שהוזכרו מתקבלת חבילה שלמה יותר. ביחס לאחים לבית פיג'ו-סיטרואן הגרנלנד מציע הנדסת אנוש עדיפה, עיצוב שמרני יותר שיקסום לחלק מהלקוחות וגם היצע רחב יותר של מערכות בטיחות כבר בגרסת הבסיס.
לצפייה בכל דגמי אופל בישראל
למאמר זה התפרסמו 9 תגובות