דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

NIO ET5 (נהיגה ראשונה) - התשובה הסינית לטסלה?

Getting your Trinity Audio player ready...
  • במה נהגנו: NIO ET5
  • מתחרים: טסלה מודל 3, יונדאי איוניק 6, BYD סיל, פולקסווגן ID7
  • מתי אצלנו: סוף שנה
  • מחיר משוער: החל מ-300 אלף שקל

NIO ET5

  • בעד: טכנולוגיה, ביצועים, יכולת דינמית
  • נגד: נוחות נסיעה, תפעול

NIO מכונה "טסלה הסינית" ולא בכדי, שכן יש נקודות דמיון רבות בינה לבין יצרנית הרכב מעמק הסילקון. היא צעירה משמעותית מענקיות התעשייה הסינית, והיא רק בת תשע. גם אופי ההתנהלות שלה דומה לזה של טסלה, החל משיטת מכירה ישירה ללא יבואנים מתווכים, עם שירותי טעינה ייחודיים הכוללים מערכת החלפת סוללות סופר מהירה (פחות משלוש דקות) במודל דומה לזה של בטר פלייס המנוחה. נקודות דמיון נוספות אפשר לראות בתנודות שווי המניה שלה בוול סטריט המזכירות רכבת הרים. גם המייסד שלה ויליאם לי, מזכיר את אילון מאסק ואת יכולתו יוצאת הדופן לגיוס כספי משקיעים, כולל 740 מיליון דולר מנסיכות אבו דאבי רק ביוני האחרון.

נחיתה רכה באירופה

ההיסטוריה הקצרה של NIO מתחילה עם ה-EP9, מכונית על עם ארבעה מנועים חשמליים שהפיקו יחד הספק מפוצץ מוח של 1,360 כ"ס. יצרו ממנה 16 יחידות בלבד, אבל אחת מהן קבעה שיא הקפה לחשמלית במסלול הנורבורגרינג עם 6 דקות ו-45.9 שניות, מהר מפורשה 918 ספיידר למשל. נדרשו שלוש שנים נוספות לפולקסווגן הגדולה כדי לייצר חשמלית מהירה יותר, ה-ID.R.

NIO ET5

כיום יש ל-NIO בהיצע כבר שמונה דגמים חשמליים - מגוון רחב יותר ממה שמציעים מרבית המותגים הסינים וגם יצרניות מערביות, לרבות טסלה. זהו קצב גידול חסר תחרות שהפך את הסינית הזו לאיום של ממש, בוודאי אחרי הצעדים הראשונים שעשתה באירופה לפני כשנתיים (נורווגיה). כיום היא משווקת גם בדנמרק, בהולנד, בשוודיה ובגרמניה, עם תוכניות למכור מכוניות ב-25 שווקים בעוד שנתיים, כולל ארה"ב. אצלנו היא תשווק על ידי דלק מוטורס, אך בשונה ממותגים אחרים שאותם היא מייצגת (פורד, מאזדה וב.מ.וו), הסינית תשווק כאן באמצעות יבוא עקיף, עם מכוניות שיגיעו מנורווגיה.

מתוך היצע הדגמים, ה-ET5 הוא המסקרן מכולם. הן מפני שהוא העדכני ביותר בהיצע שלה, והן מפני שהוא נתפס כמתחרה ישיר לטסלה מודל 3 - שהפכה לנמכרת ביותר בעולם ולאמת מידה בקטגוריה שאליה הצטרפו לאחרונה מתחרות מכל קצות הגלובוס, כמו יונדאי איוניק 6, BYD סיל ופולקסווגן ID7.

NIO ET5

אייקונים במקום מתגים

העיצוב החיצוני מרשים, עם חזית ללא סבכה ויחידות תאורה מקוריות. השפה העיצובית אחידה, בוגרת ומרשימה יותר משל מרבית מתחרותיה הסיניות. האחוריים משתפלים בחדות מטה ליצירת מראה טרנדי כמו קופה, אך למרות שידיות פתיחת הדלתות נשלפות ואין מסגרת לחלונות הצד, מקדם הגרר שלה אינו מרשים כיום למכוניות מסוגה (0.24), כנראה בשל חיישני מערכת הסיוע לנהיגה על חלקו הקדמי של הגג. סידור שגם רחוק מלהיות אסתטי.

סביבת הנהג מודרנית עם מסך מגע ענק ("12.8) ממנו מתבצעת השליטה בדומה לטסלה, אבל התפעול כאן נוח ואינטואיטיבי בהרבה. וכמו אצל האמריקאים, גם כאן אין צימוד מתבקש לאפל קאר פליי ולאנדרואיד אוטו. עוד כמו בטסלה, כיוון ההגה והמושבים נעשה דרך תפריט ייעודי במסך המגע ובמתגים על ההגה. בשונה ממנה יש כאן לוח מחוונים דיגיטלי ("10.5) ועליו מוצגים משתמשי הדרך לרבות הולכי רגל. ואיך אפשר לשכוח את NOMI, מערכת בינה מלאכותית ראשונה המשולבת במכונית, כעיגול בצורת פנים על הקונסולה הפונה לכיוון מי שמדבר אליה, לטובת פעולות שונות. חובבי טכנולוגיה יתלהבו, מבחינתנו מדובר במטרד ולא בסיוע. אבל מה אנחנו מבינים.

NIO ET5

מושב הנהג נוח ותומך אבל תנוחת הנהיגה עשויה להיתפס כגבוהה מדי וצפופה משהו עבור נהגים גבוהים, עם שדה ראייה לאחור צנוע מזה שתקבלו בלמבורגיני. יש מתג בורר הילוכים בין המושבים, ותא אחסון גדול ושימושי מתחתיו, אך למתגי החלונות תפעול הפוך מהמקובל (משיכה לאחור לפתיחה, דחיפה לפנים לסגירה). אנחנו מוכנים להמר שזו עוד יציאה מיותרת של צוות תכנון עיצוב שניסה להיות ייחודי בכל מחיר, גם כשאין בכך צורך. הצרפתים כתבו על זה ספר.

כמקובל בחשמליות מודרניות יש שימוש ניכר בחומרים ממוחזרים וידידותיים לסביבה ולדברי NIO הם גם מפחיתים ב-30% את פליטת המזהמים בתהליך הייצור. יש גם תאורת אווירה עם 256 שילובי צבעים. מי לעזאזל צריך את זה? ושאלה יותר חשובה - מי בדק אם באמת יש כל כך הרבה. לחובבי המוזיקה מוצעת מערכת שמע משובחת עם 23 רמקולים, ולמכורי השמש יש חלון גג ענק (1.28 מ"ר) ללא וילון אטימה. בואו ונראה איך זה יסתדר עם השמש הישראלית באוגוסט.

NIO ET5

הבטיחות מעל לכל

בהשוואה למודל 3 היא גדולה משמעותית בכל ממד: עוד 7 ס"מ (479 ס"מ) לאורך, עוד 11 ס"מ (196 ס"מ) לרוחב ו-6 ס"מ (150 ס"מ) לגובה. גם בסיס הגלגלים ארוך בכ-1.5 ס"מ (289 ס"מ). עם כאלו מספרים, לא מפתיע לגלות שמרחב המחיה ליושבים מאחור נדיב מאשר באמריקאית, בעיקר אם שלושה נוסעים מעוניינים להידחק שם. רק כדאי שהם לא יהיו גבוהים, שכן בשם העיצוב והגג המשתפל התקרה הנמוכה יחסית מקשה גם על הכניסה.

תא המטען קטן מהמקובל וצנוע ב-208 ליטר מהמודל 3 (386 ליטר), ובניגוד למקובל בחשמליות מודרניות - אין תא נוסף מלפנים.

עכשיו, הכינו עצמכם לרשימת מערך הבטיחות הבלתי נתפס. 33 חיישנים, לרבות LiDAR ברזולוציה גבוהה לטווח גדול, שבע מצלמות ברזולוציה גבוהה (8MP), ארבע מצלמות סראונד רגישות לאור, רדאר, 12 חיישנים אולטרה סוניים, מצלמה לניטור תפקוד נהג וחיבור למערכת ניווט לוויינים. וגם יחידת מדידה אינרציאלית (IMU), תקשורת V2X (בין הרכב לסביבתו), חומרה סופר מתקדמת שאמורה לאפשר בעתיד נהיגה אוטונומית מלאה. כן, מטורף כמו שזה נשמע.

מפתיעה מחוץ לעיר

מערכת ההנעה משלבת צמד מנועים חשמליים, קדמי (204 כ"ס) ואחורי (285 כ"ס) עם תפוקה משולבת של 489 כ"ס. והביצועים בהתאם. מעמידה ל-100 קמ"ש ב-4 שניות, מהר יותר מגרסאות LR כפולות הנעה של מודל 3 או איוניק 6 והרגשה שזה אפילו מהיר יותר, ושקט במיוחד.

NIO ET5

בורר נהיגה מאפשר לבחור בין כמה מצבים (אקו, נוחות, ספורט וספורט+) המשנים גם את מידת הרגנרציה, או מצב התאמה אישית המאפשר לכייל בנפרד את עוצמת המצערת ועוצמת הרגנרציה. חבל רק שאפשר לעשות זאת באמצעות תפריט ייעודי במסך המגע בלבד, סידור מסורבל ביחס למנופי שליטה ידנית.

ה-ET5 מוצעת עם בחירה בין שני מארזי סוללה, 75 קוט"ש וטווח נסיעה של כ-450 ק"מ, שהם כ-150 ק"מ פחות מגרסאות LR של יונדאי וטסלה עם מצברים בקיבולת דומה, אבל ניהול האנרגיה עדיף כנראה. לרכב המבחן הוצמדה סוללת ענק בקיבולת 100 קוט"ש שמשתווה לטווח המוצהר של המתחרים - 590 ק"מ בין טעינות. מפתיע לגלות שגם מהירות הטעינה, איטית משמעותית מהמתחרות עם 130 קילוואט ומילוי ל-80% בכחצי שעה למצברים הקטנים ו-40 דקות לגדולים.

כבסיס משמשת פלטפורמה ייעודית מפלדה ואלומיניום עם חלוקת משקל אופטימלית של 50:50 לפנים-אחור. מערך המתלים משלב רב חיבורי מאחור עם עצמות עצה כפולות מלפנים וגיאומטריה ייחודית. על הקשר לאספלט אחראים צמיגי פירלי P-זירו ELECT ייעודיים לרכב חשמלי.

NIO ET5

למרות משקל עצמי גבוה (2.2 טון, 300 ק"ג יותר ממודל 3, כ-150 ק"ג יותר מאיוניק 6) היכולת הדינמית מרשימה. רמת האחיזה גבוהה וכיול המתלים משובח. כך גם לגבי מערך הבלימה שפותח על ידי NIO, עם קאליפר ארבע בוכנתי עשוי אלומיניום, המסייע להפחתת המשקל הבלתי מוקפץ ב-25%. התחושה טבעית מהמקובל במערכות המשלבות אגירת אנרגיה. ההגה לעומת זאת ארוך למדי (2.75 סיבובים מקצה לקצה) ובמכונית המבחן נשמעו ממנו רעשי חיכוך מוזרים.

בעיר התגלה כיול מתלים מעט פחות מוצלח, שכן הנוקשות היחסית שמסייעת ליכולת הדינמית, פוגעת ביכולת שיכוך השיבושים הקלים, גם בגלל צמיגים נמוכי חתך (245/40) שלא לצורך.

במהירות גבוהה חודרים לתא רעשי רוח ניכרים לצד אוושה שזורמת לאוזניים מכיוון החיישנים על הגג.

NIO ET5

מחיר הקידמה

NIO הוא מותג שונה מהסיניים המוכרים לנו, וגם ממותגים מערביים ותיקים, המציע מקוריות וקידמה טכנולוגית מבורכים. זה בא לידי ביטוי החל ממודל של תשלום על שימוש חודשי במקום רכישה של הרכב, בעמדות הטענה ייחודיות וגם ברכב עצמו עם מערכת הפעלה ייחודית.

ואיך היא מול המתחרות? יש לה יתרונות בדמות תא נוסעים איכותי מהמקובל, ביצועים עדיפים ויכולת דינמית משובחת. אבל יש לה גם טווח נסיעה צנוע, נוחות נסיעה טעונת שיפור בעיר ומהירות טעינה לא מרשימה.

אך מה שבעיקר עשוי להקשות עליה הוא המחיר. בגרמניה למשל עולה גרסת הבסיס כ-10 אחוזים יותר מטסלה ויונדאי. רכב המבחן עולה כמו ב.מ.וו i4 50M, וזה הרבה מאוד כסף. וכאן נכנסת NIO לאזורים מאוד מאתגרים עבור מותג סיני צעיר. מצד שני, יצרניות סיניות כבר הוכיחו שהן מסוגלת לבצע את הבלתי אפשרי.

  • מנוע: חשמלי
  • קיבולת מצבר: 100 קוט"ש
  • הספק / מומנט: 489 כ"ס / 71.4 קג"מ
  • הנעה: כפולה
  • אורך: 479 ס"מ
  • רוחב: 196 ס"מ
  • גובה: 149.9 ס"מ
  • בסיס גלגלים: 288.8 ס"מ
  • משקל: 2,235 ק"ג
  • נפח תא מטען: 386 ליטר
  • 100-0 קמ"ש: 4 שניות
  • מהירות מרבית: 200 קמ"ש
  • כריות אוויר: 7
  • דירוג בטיחות (Euro NCAP): חמישה כוכבים
  • מחיר משוער: החל מ-300 אלף שקל

למאמר זה התפרסמו 38 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

תגובות לכתבה

חזור למעלה