דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יונדאי איוניק חשמלית - מבחן רכב

Getting your Trinity Audio player ready...

אחרי יומיים עם יונדאי איוניק חשמלית, שקדמו להם כמה ימים בחברת מכונית חשמלית אחרת, היכתה בי התובנה: ישנו עולם תרבותי שלם שעלול להיכחד עם המעבר משריפת דלקים להנעה חשמלית. מאפיות מצוינות שממוקמות בתחנות דלק, איסוף העיתון לאחר התדלוק ביום שישי, שטיפה חיצונית ב-10 שקלים, חנויות נוחות - את כל החוויות האלו לא יחווה מי שבחר ברכב חשמלי.

ואם יהפכו תחנות הדלק למרכזי טעינה, הרי שבמקום תדלוק קצר של 5 דקות נצטרך להעביר כחצי שעה בהמתנה לטעינה מהירה - מה שאומר שאופי החיים במקום יצטרך גם הוא להשתנות. והאם בכלל יהיה צורך בתחנות טעינה, או שפשוט נגיע למרכז הקניות, נתחבר לחשמל ונעביר חצי שעה בשיטוט בין חלונות הראווה?

לעמוד הדגם בקטלוג iCar: יונדאי איוניק

יונדאי איוניק חשמלית, 120 כ"ס, 159,900 שקל

יתרונות

חסרונות

עלות האנרגיה

טווח נסיעה מוגבל

שקט בנסיעה עירונית

מחיר רכישה יקר

ביצועים במצב הספורטיבי

  פחות נוחה לנסיעה

יונדאי איוניק חשמלית

עד שיגיעו התשובות לשאלות האלו, מצאתי את עצמי מבקר פעמיים בתחנת הדלק עם האיוניק החשמלית. בפעם הראשונה בתחילת המבחן לטובת בדיקת לחץ האוויר בצמיגים, ובפעם השניה ביום שישי לטובת איסוף העיתון. אמנם לא מילאתי את 30 הליטרים הנדרשים, אבל בלילה שחלף מילאתי כמות דומה של קוטשי"ם - ומה שמגיע מגיע, לא?

עיצוב

יונדאי איוניק החשמלית לא שונה בהרבה מאחותה ההיברידית, הנפוצה כל כך. ההבדל העיקרי הוא בחזית: לעומת הגריל השגרתי באיוניק ההיברידית, באחותה החשמלית ישנו משטח חלק ואטום בצבע אפור. חדי עין יבחינו גם בחישוקי "16, לעומת "17 בהיברידית או "15 בגרסאות ההיברידיות שנועדו לצה"ל; מאחור, בחלק התחתון של הפגוש, ישנם משטחים אפורים במקום שחורים. כמובן שגם האגזוז נעלם.

יונדאי איוניק חשמלית

במהלך 3 ימי מבחן אפילו מבט אחד לא הופנה לעברנו. אנחנו מניחים שאף אחד לא הבחין בכך שמדובר ברכב חשמלי, ששונה במשהו מהאיוניק השגרתית. האם זה יתרון? אולי דווקא חסרון? יחליט כל לקוח לעצמו.

בתוך תא הנוסעים ההבדלים מתרכזים בעיקר בסביבה שבין הנהג לנוסע. בעוד באיוניק הרגילה נפגוש בידית הילוכים שגרתית ושני מחזיקי כוסות הממוקמים מאחוריה, כאן יש קודם כל חלל אחסון פתוח וגדול, מאחוריו נמצאים כפתורי ה"הילוכים" ומאחוריהם יש מחזיקי כוסות ומשענת יד הכוללת תא אחסון. איכות החומרים, כמו באיוניק הרגילה, סבירה - אבל לא יותר מזה.

יונדאי איוניק חשמלית

תא הנוסעים

עם הכניסה לרכב, אנחנו מבינים שמדובר סוף סוף בבשורה חשמלית אמיתית. זו לא טסלה עתידנית בעיצוב משונה, גם לא רנו זואי או ב.מ.וו i3 שכמותן לא נמצא כמעט על הכביש. האיוניק החשמלית מקבלת את פנינו בברכה עם ריח סיגריות שדבק במושבים, עדות לכך שמשתמש בה אדם לצרכיו היומיומיים. 

כמו בכל איוניק, נמצאים כאן מיטב האביזרים שמקובל לפגוש במכוניות משפחתיות: מערכת המולטימדיה של כלמוביל עם התמיכה בעברית והאפליקציות המקובלות, בקרת אקלים, מצלמת רוורס, מראות צד מתקפלות, מושב נהג חשמלי, טעינה אלחוטית לסלולארי, כניסה והנעה ללא מפתח ועוד.

יונדאי איוניק חשמלית

בתחום הבטיחות נמצא כאן מערכת לבלימת חירום אוטונומית, בקרת שיוט אדפטיבית ותיקון סטיה מנתיב - אך ללא התראה על רכב בשטח מת במראות, מה שקיים בגרסה ההיברידית המאובזרת. התפעול של כל המערכות פשוט ונוח.

טוב, כמעט של כולן. התצוגות של טווח הנסיעה וצריכת החשמל דורשות הסתגלות מסוימת, ובורר ההילוכים הוא פתרון משונה: כפתור שמאלי ל-D, ימני ל-R, קדמי ל-P ואחורי ל-N. בכל תמרון חניה נדרשנו להוריד את המבט מספר פעמים לכיוון הכפתורים, כדי שלא נלחץ בטעות על כפתור שגוי.

יונדאי איוניק חשמלית

המושב האחורי מציע מרווח טוב לשניים וסביר לשלושה, כמו בכל איוניק רגילה. תא המטען, על פי נתוני היצרן, התכווץ ב-200 ליטרים ונפחו עומד על 350 ליטרים בלבד - כמו של מכונית סופר מיני מודרנית - אך זהו נתון מטעה. בפועל מדובר בתא מטען גדול מאוד, עמוק ורחב, שיתמודד בכבוד מול משפחתיות רבות.  הגובה הפנימי של תא המטען אמנם נפגע ביחס לאיוניק ההיברידית, אך לא באופן דרמטי.

נוחות נסיעה

האיוניק החשמלית כבדה בסך הכל ב-30 ק"ג לעומת אחותה ההיברידית. יש פה אמנם סוללה הרבה יותר גדולה, אבל אין מנוע בנזין, אין תיבת הילוכים, אין רדיאטור ואין מיכל דלק - כך שבסוף המשקל העצמי נותר סביר, 1,450 ק"ג. מצד שני, כדי למצוא מקום לסוללה הגדולה, החליטו ביונדאי להחליף את המתלה הרב-חיבורי המוצלח במתלה פשוט יותר מסוג קורת מתח. 

המשמעות של השינוי היא שרמת הנוחות בעיר פחות טובה מזו של האיוניק ההיברידית. השקט המופתי של הנסיעה לא מצליח להסוות קופצנות מסוימת על השיבושים בכביש.  העובדה שמרבית המשקל מרוכז מאחור גורמת לכך שהחלק הקדמי מרגיש "משוחרר" יותר ולכן נוטה לתנודות מסוימות לאחר מעבר על פסי האטה.

יונדאי איוניק חשמלית

גם על כבישים מהירים זה מורגש לעיתים, כאשר הזנב נטוע היטב במקומו בעוד החרטום נע במידה מסוימת על כבישים גליים. בסך הכל על כבישים מהירים הנסיעה נוחה ונעימה לרוב, גם אם מעט פחות הדוקה מזו של האיוניק ההיברידית.

בידוד הרעשים כולל כמובן אפס מוחלט של רעשי מנוע, אך רעשי כביש ורוח חודרים פנימה במידה סבירה.

יונדאי איוניק חשמלית

יחידת הנעה

יונדאי איוניק החשמלית מציעה הספק של 120 כ"ס בסך הכל, נמוך ב-21 סוסים מזה של האיוניק ההיברידית. עם זאת, נתון המומנט גבוה יותר עם 30 קג"מ - שזמינים כולם מסל"ד אפס. במצב הנסיעה הרגיל, ובמיוחד בזה החסכוני, החשמלית מרגישה פחות חזקה. לא שחסר לה כוח למצבים היומיומיים, אבל נדמה לנו שעקיפות ותאוצות מתבצעות במתינות מסוימת.

יונדאי איוניק חשמלית

מעבר למצב הספורטיבי משחרר עוד כמה סוסים כלואים ומשפר את תחושת הביצועים באופן משמעותי. במצב הזה האיוניק חזקה בהרבה ממשפחתית ממוצעת, למרות שנתוני התאוצה מצביעים על פער זניח בין שני המצבים: 10.2 שניות ל-100 קמ"ש במצב רגיל לעומת 9.9 במצב ספורט. עדות לביצועים המצוינים של המצב הספורטיבי ניתן לחוש בהגה, שבאחת הופך קל יותר בשל העברת המשקל לחלק האחורי בזמן האצה. תחושת הביצועים נהדרת, אם כי הפחתת האחיזה מלפנים יוצרת חשש מסוים.

יונדאי איוניק חשמלית

טווח הנסיעה המוצהר של האיוניק עומד על 280 קילומטרים; בפועל, 3 פעמים במהלך המבחן ניתקנו את הרכב מהמטען עם סוללה מלאה, וקיבלנו על הצג הבטחה ל-227 קילומטרים. אחרי כמה שעות טובות של נסיעה, גם הנתון הזה התגלה כאופטימי במעט. 

צריכת החשמל במהלך המבחן עמדה על 12.4 קילוואט-שעה (קוט"ש) ל-100 ק"מ, כלומר - 8 ק"מ לקוט"ש. בהתחשב בכך שהסוללה מכילה 28 קוט"ש, הרי שהטווח הריאלי הוא 224 קילומטרים - אך צריך לקחת בחשבון שלעולם לא נרצה לרוקן את הסוללה עד תומה ולהסתכן בהמתנה לגרר, כך שמבחינה מעשית נוכל לנסוע פחות מזה.

יונדאי איוניק חשמלית

אגב, המחיר הנוכחי לקוט"ש עומד על 55 אגורות, מה שאומר שטעינה מלאה של האיוניק תעלה 15.4 שקלים - שהם 6 אגורות לקילומטר. לעומת זאת, קילומטר נסיעה באיוניק היברידית יעלה בערך 29 אגורות, ואילו במשפחתית שאיננה היברידית - למשל יונדאי i30 - נשלם על כל קילומטר 53 אגורות. מבחינה כלכלית אין ספק שההנעה בחשמל זולה יותר, אבל כרגע טווח הנסיעה הוא הבעיה העיקרית.

הנתון הזה הוא אחד המכשולים המשמעותיים העומדים בפניה של האיוניק. זהו טווח מוגבל גם ביחס לחשמליות אחרות, ובוודאי מוגבל ביחס למכוניות עם מנועי בעירה פנימית. רנו זואי הקטנה מגיעה בפועל לטווח מעט יותר ארוך, אבל הגרסאות החשמליות של קיה נירו ויונדאי קונה מצהירות על טווח של כ-450 ק"מ, וזה כבר פער משמעותי. על פי הערכות בענף, במסגרת מתיחת הפנים של האיוניק ישתפר הטווח למספרים דומים - אם כי זה לא רשמי.

יונדאי איוניק חשמלית

את האיוניק ניתן לטעון משקע ביתי רגיל (שהקופסה שלו הוסבה לשקע מאסיבי יותר, בדומה לזה של מזגן). בדרך הזו הטעינה איטית - כ-8 שעות. ניתן גם לטעון את הרכב בעמדה ביתית מנוהלת (מוד 3) בתוך 4.5 שעות, או בעמדת טעינה מהירה - כמוה קיימות בודדות בארץ - ושם ניתן לטעות 80% מהסוללה בתוך כחצי שעה.

יונדאי איוניק חשמלית

התנהגות כביש

כביכול, יש משהו באיוניק החשמלית שמדרבן נהיגה דינאמית יותר. זה לא רק הביצועים הטובים יותר, אלא גם המשקל שהוסט לחלק האחורי ומאפשר משחקיות מסויימת עם הזנב. אבל מהר מאוד אנחנו מגלים שעדיף להשאיר את השעשועים למכוניות אחרות: ההגה, כאמור, חסר תחושה לחלוטין תחת עומס; העברות המשקל בפניות מתבצעות בצורה לא רהוטה ויוצרות מעבר אגרסיבי בין תת היגוי לבין נייטרליות, והבלמים גם הם חסרי תחושה לחלוטין ומקשים על מינון העוצמה המבוקש.

יונדאי איוניק חשמלית

סיכום

יונדאי איוניק החשמלית היא לא מכונית להמונים. היא יקרה בכ-20,000 שקלים לעומת איוניק היברידית, ועל אף החסכון הניכר בעלויות האנרגיה - היא סובלת ממגבלת טווח משמעותית שתרחיק את מרבית הלקוחות. 

עם זאת, רמת הביצוע שלה בהחלט ראויה במרבית הפרמטרים, ולהערכתנו לא יחלוף זמן רב עד שהיא תהפוך לאלטרנטיבה אמיתית עבור צרכני הרכב. כדי שזה יקרה נדרשים שני שינויים: האחד הוא הארכת טווח הנסיעה, השני הוא פריסה רחבה יותר של עמדות טעינה מהירות. שניהם צפויים להתרחש בשנים הקרובות, ואז אנו צפויים לראות מכוניות חשמליות רבות שנעות בשקט מופתי על כבישי ישראל. האיוניק לבטח תהיה אחת מהן.

לצפייה בכל דגמי יונדאי בישראל

למאמר זה התפרסמו 5 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

תגובות לכתבה

חזור למעלה