דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

סדר עולמי חדש בשנגחאי: ביקרנו בתערוכת הרכב החשובה בעולם

Getting your Trinity Audio player ready...

תערוכת שנגחאי היא אולי אחת מהעדויות הבולטות ביותר לשינויים שעברה תעשיית הרכב העולמית בשנים האחרונות. בעוד התערוכות הוותיקות של ז'נבה, פריז, פרנקפורט ודטרויט הפסיקו לחדש כבר לפני עשור או יותר ונמצאות בתהליך גסיסה - או נעלמו מעשית - מאז התפרצות נגיף הקורונה, תערוכת שנגחאי הנערכת אחת לשנתיים בתחלופה עם בייג'ינג, הפכה למפגן המוטורי החשוב והגדול בעולם.

זה מתבטא לא רק בשטח התערוכה העצום, אלא גם במפגן כוח פנטסטי של הנציגות המקומיות על החידושים הבלתי פוסקים שהן מציגות. ניר בן זקן, שכבר ביקר לא פעם (וגם לא פעמיים) בתערוכות סיניות, מסביר מה השתנה ולמה מרכז העולם המוטורי לא נמצא במערב.

לתפור קילומטראז'

מרכז הירידים והכנסים הלאומי של שנגחאי שמארח מדי שנה את התערוכה כולל שמונה אולמות ענק. כל אחד מהם על פני שתי קומות ובשטח כולל של 400 דונם. רוצים פרופורציות? שטח התצוגה גדול פי 16(!) מזה של האקספו בתל אביב (לשעבר גני התערוכה). ב-2023 ביקרו בתערוכה כ-900 אלף בני אדם, והמספר השנה צפוי לגדול עוד יותר. אלו מספרים גדולים מאלו של התערוכות המערביות בתור הזהב שלהן, סוף שנות ה-90 ותחילת שנות האלפיים.

כדי לסבר את האוזן, ביום פתיחת התערוכה לתקשורת מדדה האפליקציה באייפון 18.5 ק"מ של הליכה. בערך כמו ביום השני. כן, נעלי ספורט איכותיות מאוד מומלצות.

אתה לא כאן? אתה לא קיים

שנגחאי ובייג'ינג הן מאסט. בניגוד לתערוכות המערביות שמנסות להחיות עצמן בכל דרך אפשרית אך זוכות לכתף קרה מכיוון יצרניות רבות, אין יצרנית רכב שמכבדת את עצמה ולא נכחה כאן. אפילו פורד ו-GM האמריקאיות הגיעו. כיום זה לגמרי האירוע היחיד בעולם שבו אפשר לאכול ארוחת בוקר עם מנכ"ל בנטלי פרנק סטפן וליסאר ולשמוע ממנו על תכניות מפליגות למותג הפאר, לעצור לאספרסו בצהריים עם ואנג טאנג, סגן הנשיא והמעצב הראשי של אקספנג, ולקבל ממנו הסבר על המכונית-מסוק החדשה שתכנן. ואז לסיים את היום בארוחת ערב עם מנכ"ל ומייסד ניו, וויליאם לי.

וכמובן, כמעט כל בכירי שוק הרכב הישראלי נכחו שם, עד שלעיתים נדמה היה שהשפה השלישית המדוברת ביותר בשנגחאי, אחרי מנדרינית ואנגלית, היא עברית. כנראה מכיוון שהתערוכה הנוכחית רלוונטית עבורנו מאי פעם. אחרי שנתיים-שלוש של נחשול מותגים סיניים ששטף את כבישי ישראל, מרבית המותגים כבר מוכרים לנו, ואפילו חלק ניכר מאבות הטיפוס שעוד לא הגיעו לייצור. שוק הרכב הישראלי הקטן הפך לאחד החשובים - אם לא החשוב ביותר - עבור הסינים, ממגוון סיבות. בהתאם, מה שבאירופה נחשב עדיין ללא מוכר, אצלנו כבר ממתין לפייסליפט.

נאמר זאת כך: אם הביקור הראשון בתערוכה הזו הרגיש כמו צלילת ניסיון עם שנורקל, גילוי מפתיע של יקום מקביל ולא מוכר, עכשיו זה כבר כמו צלילה ארוכה ועמוקה לצד ריף מרהיב.

להיפתח למערב

יצרניות הרכב הסיניות הבינו את החשיבות הגדלה של נוכחות מערבית, ודאגו לארח מספר גדול מאי פעם של עיתונאים ודילרים מרחבי העולם. מחלקות יחסי הציבור של היצרניות הסיניות אמנם עדיין לא מבוססות כמו אלה של מתחרותיהן המערביות, ורמת השקיפות כאן עדיין לא דומה לזו המוכרת בשאר העולם. ועדיין, הורגש שיפור משמעותי לעומת התערוכה הקודמת, הן בשימוש בשפה האנגלית בחלק גדול יותר ממסיבות העיתונאים (אם כי לא בכולן) וגם בנוכחות נציגים דוברי אנגלית בשטחי התצוגה של היצרניות המקומיות.

התערוכה השנה גם נראתה רצינית ובוגרת הרבה יותר. כמעט ללא דוגמניות חשופות לצד הרכבים, ועם יותר מידע מקצועי זמין. משפיענים רבים עדיין נכחו בתערוכה, מצלמים סרטונים שעוברים בלייב לרשתות החברתיות, אבל מספרם היה נמוך מבעבר.

המגרש של הגדולים

שנגחאי 2025 הפכה באופן כמעט מוחלט למגרש של שחקניות גדולות, ענקיות התעשייה הסינית, שהציגו שלל קונספטים מרהיבים ומקוריים על פני שטח גדול. מנגד, יצרניות קטנות וצעירות יותר כמו נטע, סקייוול או איווייז שבלטו בעבר, פשוט נעלמו.

בלטה גם הנוכחות הצנועה-מדי של האירופיות, שבעבר חגגו על השוק הסיני כל הדרך אל הדויטשה בנק. שטח התצוגה של מרצדס וב.מ.וו היה קטן משמעותית מזה של היצרניות המקומיות, ללא חשיפה חשובה ומשמעותית של אב-טיפוס או טכנולוגיה עתידית, למעט ואן מסחרי כמעט זניח של מרצדס.

גם קונצרן סטלנטיס לא חשף אף דגם משמעותי בתערוכה והסתפק בתצוגה של השותפה החלקית ליפמוטור. בשורה משמעותית יחידה של האירופאיים לסין הגיעה מקונצרן פולקסווגן, עם אודי חשמלית שמיועדת לשוק הסיני, וגם שלושה קונספטים לחשמליות עתידיות שפותחו עם יצרניות מקומיות, סוג של הצהרה על המשך השותפות עם הרפובליקה העממית למרות הטלטלות האחרונות שגרמו הרגולטורים ביבשת הישנה.

זה ישתנה, להערכתנו כבר בתערוכת בייג'ינג הקרובה באפריל 2026.

מי שמאט, נשאר מאחור

לא פחות מעניינת מהיריבות עם המערב, היא התחרות הפנימית בין היצרניות הסיניות שמעוניינות להציג את פסגת הטכנולוגיה. קחו למשל את צ'רי. לפני שנתיים הפחות מרשימה מענקיות התעשייה המקומית עם תצוגה צנועה בקומה השניה והפחות נחשבת וללא חדשות בעלות ערך, השנה הייתה הכוכבת הגדולה עם מגוון קונספטים מסקרן תחת מותגיה השונים. כולל רכב שטח עם יכולת אמפיבית ומונית מעופפת עם יכולת טיסה אוטונומית (VOTL).

סאיק (SAIC) לעומת זאת, שממוקמת בשנגחאי עצמה ומתייחסת לתערוכה הזו כמגרש ביתי, הסתפקה בקונספט בודד - MG סייבר X- בניגוד גמור למפגן הכוח המרשים לפני שנתיים. גם BYD בחרה בתצוגה מינורית יחסית לשנגחאי 2023 או בייג'ינג 2024, ואת עיקר התצוגה תפסו דגמים שכבר משווקים באופן סדיר.

היצרניות המקומיות חשפו מערכות טכנולוגיות מתקדמות, עם סוללות במתח גבוה גם בדגמים היברידיים-נטענים, מערכות מתלים והיגוי מתוחכמות ושבבים סופר-מהירים המסוגלים לעבד מידע במהירות ולאפשר למחשב הניהול של המערכות המכניות להגיב בשברירי שניה, זמני טעינה פנטסטיים וסוללות חכמות ומה לא.

ואפילו מכוניות מעופפות. יונדאי הציגה אחת בשת"פ עם אובר לפני כחמש שנים בתערוכת ה-CES בווגאס, אחריה הגיעה אקספנג, והיום גם צ'נגאן, הונגצ'י, יצרנית הסוללות CATL וצ'רי. חשבו לבד כמה כאלה יהיו בעוד שנה.

ויש גם מגמות חדשות. למשל יותר רכבי שטח מאי פעם, קטגוריה שזוכה בארבע השנים האחרונות לגידול שנתי קבוע של כ-30% בסין. חטיבת ג'טור של צ'רי הרחיבה למשל את ההיצע, הונג'צי וג'ילי הציגו רכבי שטח ראשונים עבורן, וגם MG כאמור חשפה קונספט מסקרן לרכב שטח חדש.

אגב, אלו של צ'רי וג'טור משלבים גם יכולות אמפיביות, המבטלות את הבלעדיות של התכונה הייחודית שהציגה לראשונה BYD עם יאנגוואנג U8 רק לפני כשנתיים. חבל שגרייט וול לא חידשה דבר בסדרת TANK הפופולארית.

הכתב היה אורח חברת MG

הירשמו לקבלת עדכונים ומבצעים בעולם הרכב

למאמר זה התפרסמו 11 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

קראו את חוקי הקהילה שלנו בתנאי השימוש של iCar

תגובות לכתבה

צור קשר בוואטסאפ חזור למעלה