בקצרה:
- בכירי התעשייה באירופה משוועים לעזרה
- "לא מצליחים להרוויח מייצור מכוניות קטנות"
- לדבריהם, ללא עזרה - יאלצו לסגור מפעלים

קריאה לסיוע: יו"ר סטלנטיס ג'ון אלקן, ולוקה דה מאו מנכ"ל רנו, העניקו ראיון משותף ונדיר לעיתון הצרפתי לה-פיגארו - בקריאה לשינוי הרגולוציה המוטלת על יצרני הרכב באירופה. לדבריהם, יש לאמץ תנאים שיהיו נוחים ומותאמים יותר למכוניות קטנות, שכן הירידה ברווחיות עליהן עלולה לחייב סגירת מפעלים ברחבי היבשת.
לדבריהם, רנו וסטלנטיס (חברת האם של פיג'ו, סיטרואן, אופל, פיאט ועוד), המחזיקות בנתח שוק משותף של 30% משוק הרכב באירופה, מתמקדות בעיקר בייצור מכוניות זולות לשוק המקומי. זאת בניגוד ליצרניות כמו ב.מ.וו, מרצדס וחלק ממותגי קבוצת פולקסווגן, שמתמקדים בייצוא.
"ההיגיון של היצרניות הגרמניות הכתיב את התקנות ב-20 השנים האחרונות", אמרו השניים, "והתוצאה היא שהמכוניות הפכו מורכבות יותר, כבדות ויקרות יותר, ורוב האנשים פשוט לא יכולים להרשות אותן לעצמם".

מה עוד צריך לדעת: אלקן ודה-מאו לא פירטו מהי הרגולציה הנדרשת מבחינתם, אך אמרו כי "יש יותר מדי כללים שנועדו להיטיב עם מכוניות גדולות ויקרות, מה שאומר שאנחנו לא יכולים לייצר מכוניות קטנות בתנאי רווחיות מקובלים". לדבריהם, צרפת, איטליה וספרד צריכות להוביל את המאמצים לשינוי התקנות, שכן במדינות אלו יש ביקוש למכוניות קטנות וזולות. "אם לא יהיה שינוי, הירידה ברווחיות עלולה להוביל לסגירת מפעלים", אמרו.
השניים גם ציינו כי "שוק הרכב האירופי נמצא בירידה כבר 5 שנים. הוא היחיד מבין השווקים הגלובליים הגדולים שלא חזר לרמות שלפני הקורונה. בקצב הנוכחי, השוק יכול לקטון בחצי בתוך עשור". הם גם הוסיפו ואמרו כי "השנה, בפעם הראשונה, סין תייצר יותר מכוניות מאירופה וארה"ב גם יחד. זהו רגע מכריע".
מה אנחנו חושבים: למרות שמדובר בהתנגשות של אינטרסים מסחריים, קשה שלא להזדהות עם הטענות שמעלים ג'ון אלקן ולוקה די מאו. תקנות הזיהום המחמירות עודדו את יצרניות הרכב לעבור לדגמים חשמליים או היברידיים-נטענים, טכנולוגיות יקרות המתאימות למכוניות גדולות יחסית - ומייקרות דגמים קטנים בהם הן מותקנות. ולמרות קאמבקים זוהרים של מכוניות קטנות עם הנעה חשמלית, כמו רנו 5 או פיאט פנדה, יצרניות הרכב מתקשות לשכנע את הקהל לעבור לחשמל ולנטוש את הבנזין בזמן שהן לא מצליחות להציג יתרון כספי עבור הלקוח.