דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

צה"ל מחדש את הצי? המחליף להאמר הוא רק האמר אחר

Getting your Trinity Audio player ready...

בקצרה:

  • אחרי עשרות שנות שירות, צה"ל מחדש את צי ההאמרים
  • הפעם עם מנוע מוגדש ובצירוף 'שנורקל' לאוויר נקי
  • עלות הרכש המוערכת: כחצי מיליארד שקל

בכוחות מחודשים: משרד הביטחון פרסם כי החל בתהליך רכש של מאות רכבי האמר H1 עבור צה"ל, מיצרנית רכב השטח האמריקאי AM ג'נרל, עסקה בשווי כחצי מיליארד דולר.

בשבועות הקרובים יעברו ההאמרים החדשים סדרת התאמות נדרשת במש"א (מרכז שיקום ואחזקה) לתצורות השונות המקובלות בצה"ל, לפני כניסה לשירות מבצעי. התצורה הראשונה מותאמת ל-11 לוחמים (כולל נהג) ומאפשרת שימוש גם לפינוי פצועים, ויתכן כי בעתיד יוסבו גם לתצורה הנפוצה כיום בהאמרים הוותיקים עם מקום ל-14 לוחמים.

הכלים שיגיעו ארצה הם מהדור העדכני, עם אותו מנוע V8 דיזל בנפח 6.5 ליטר מתוצרת GM, אבל עם מגדש טורבו שמעלה את ההספק המרבי ל-190 כ"ס, 30 כ"ס יותר מהיחידה המוכרת והמיושנת. עדיין עם תיבת 4 הילוכים אוטומטית, והנעה כפולה קבועה עם נעילה מרכזית והילוך כוח.

ההאמר החדש יצויד מעתה גם בצינור יניקת אוויר (שונרקל) המאפשר חציית מעברי מים ומסייע לכניסת אוויר נקי יותר למנוע. עוד במפרט: צמיגי BFG באחה MT, לעומת גודייר MTR בהאמרים כיום, ללא שינוי בגודל ("37). תנאי השירות כוללים גם צמד שקעי חשמל (12V) וצמד שקעי USB.

מורשת קרב: נזכיר כי ההאמר נולד כחלק מלקחי מלחמת וייטנאם עם מרכב המכונה HMMWV (ר"ת High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) שמטרתו לייצר פלטפורמה אחת למגוון שימושים, שלא הייתה קיימת עד אז. גם כרכב סיור קרבי בעל יכולת עבירות גבוהה ויכולת תנועה מהירה בדומה ל-M151, וגם עם יכולת העמסה גבוהה במטרה להתאים למגוון שימושים: רפואה, פיקוד, שליטה וממסר - במקום הטנדרים של דודג' (M37) וקייזר (M715).

לשירות מבצעי בצבא האמריקאי הוא נכנס באמצע שנות השמונים ואת טבילת האש הראשונה הוא ביצע במבצע "מטרה צודקת" עם הפלישה האמריקאית לפנמה, אבל לעיקר הפרסום זכה במלחמת המפרץ הראשונה. מאז ועד היום משרת ההאמר בכל זירת עימות צבאי על גבי הפלנטה.

לישראל הגיע ההאמר באופן סדרתי באמצע שנות התשעים, וחלקם המכריע נמצא בשירות פעיל עד היום. נציין כי חלק נוסף מההאמרים המשרתים בצה"ל מאז פתיחת מלחמת חרבות ברזל הגיע ממחסני החירום, שם נשמרו מעודפי הצבא האמריקאי, כשחלקם משתייכים לסדרות הייצור הראשונות של האייטיז (מכונה A1).

מה אנחנו חושבים: מאז תחילת מלחמת "חרבות ברזל" ביצע משרד הביטחון רכש של רכבי שטח מבצעיים רבים, לרבות האושקוש JLTV, הפלייר 72 והזיבאר על גרסאותיו השונות. ועדיין, ההאמר הוותיק נותר עמוד השדרה של צה״ל בכל משימות הניוד המבצעי.

זאת הודות ליכולת עבירות יוצאת דופן בתנאי שטח קשים, כושר נשיאה גבוה ובעיקר פשטות מכאנית שמקנה לו רמת אמינות יוצאת דופן, גבוהה בהרבה משל הכלים החדשים ממנו. על רקע כל אלה נראה כי גם אם הרכש של משרד הביטחון פחות סקסי מכלי רכב חדשניים, הוא בכל זאת מה שהצבא צריך.

הירשמו לקבלת עדכונים ומבצעים בעולם הרכב

למאמר זה התפרסמו 16 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

קראו את חוקי הקהילה שלנו בתנאי השימוש של iCar

תגובות לכתבה

צור קשר בוואטסאפ חזור למעלה