משרד האנרגיה הכריז לפני שנתיים על סבסוד הקמתן של 110 עמדות טעינה מהירות (DC) המסוגלות למלא סוללה ריקה של רכב חשמלי בתוך 30 עד 60 דקות, ושל 2,500 עמדות טעינה איטית (AC) הנדרשות לשש־שמונה שעות לאותה משימה.
בינתיים פועלות רק כ־40 עמדות מהסוג הראשון, ויותר מ־1,000 מהסוג שני. שתיהן מתאימות גם עבור שימושים קצרים יותר: רוב נהגי החשמליות משתמשים בעמדות הטעינה המהירה למשך 20־15 דקות, המתנה שנחשבת קצרה יחסית. הן מספיקות לנהיגה של 125־75 קילומטר נוספים.
בישראל פועלות ארבע חברות טעינה גדולות: ג'ינרג'י הוותיקה, אפקון של קבוצת שלמה, סונול EVI ו-EV EDGE (קבוצת יוניון), שגם היא בדרכה לשותפות עם חברת דלק ותיקה - פז - שמנהלת מו"מ לרכישת 50% ממניותיה. עמדות הטעינה המהירה שלהן ממוקמות בתחנות דלק ובמרכזי קניות גדולים, ובחודשים הקרובים צפויה האצה בקצב ההפעלה של עמדות חדשות, שהתעכבו בגלל הקורונה ובגלל כדאיות נמוכה בשל מספר החשמליות הקטן. גם כך המדינה סיבסדה בינתיים מספר נמוך יחסית של עמדות: ב־,2025 למשל, המשרד מעריך שיהיה צורך בכ־10,000 עמדות ציבוריות.

החדשות הטובות הן שהדברים מתחילים להשתנות, וגם החברות הפרטיות מתחילות להאיץ את ההשקעות בתחום. במהלך 2021תשקיע סונול EVI עשרה מיליון שקל בהקמת 30עמדות טעינה מהירות בתחנות הדלק של סונול. העמדות יהיו מהירות (50 קילוואט) ושליש מתוכן יהיו אולטרה־מהירות (160 קילוואט), ולצידן יוקמו אזורי המתנה ייעודיים הכוללים פינות ישיבה ופינות עבודה עם שקעים לטלפון סלולרי ולמחשב נייד.
עמדה מהירה ראשונה כבר הוקמה בתחנת סונול על כביש כפר שמריהו־הרצליה, סמוך לכביש ,20 ובתקופה הקרובה יותקנו עמדות כאלה גם בתחנות נוספות על צירים מרכזיים בכל רחבי הארץ - כמו למשל בכפר אדומים בכביש 1, בעליות מים המלח לירושלים, בשער העלייה ביציאה מחיפה לכיוון תל־אביב, בתחנת הדס בכניסה לבאר־שבע מכיוון צפון, ובראש פינה, בכביש 90 לכיוון צפון.

עמית אקשטיין, מנכ"ל סונול EVI, אמר ל"ידיעות אחרונות" כי החברה פועלת לפי ההערכה שהשנה יימכרו בארץ 7,000 מכוניות חשמליות חדשות - וכי פוטנציאל שוק הטעינה החשמלית הציבורית בישראל יגיע להיקף של מאות מיליוני שקלים ב־2025.
במקביל רשת "חצי חינם" מתחילה בהתקנת 100עמדות טעינה של EV-Edge. זו הפעם הראשונה שבה רשת סופרמרקטים ישראלית פורסת עמדות כאלה בסניפיה.
הפריסה תכלול בשלב הראשון 17 עמדות טעינה בשמונה אתרים, כאשר 16 מתוכן יהיו עמדות כפולות שיהיו מסוגלות לטעון שתי מכוניות בו־זמנית, ועמדה אחת תהיה מהירה. הצפי הוא שבתוך שנתיים תושלם הקמתן של כל 100 העמדות.

בגרמניה הייתה רשת ALDI הראשונה שפרסה עמדות כאלה בסניפים שלה, והן משמשות גם כדי לעודד לקוחות להגיע לחנויות. אם בארץ אנחנו מצפים לקבל חניה חינם לשעתיים בסופר, אלדי מציעה טעינה בחינם לשעתיים, או בהנחה גדולה. גם בישראל שוקלות "חצי חינם" ו־EV-EDGE פעולות שיווקיות דומות בעתיד.
בכל מקרה, נראה שהרכבת יצאה מהתחנה. "מהפכת הרכב החשמלי כבר החלה. ככל שיצטרפו יותר עסקים לפריסת התשתית הציבורית, כך יואץ קצב חדירתן לישראל", אומר רונן יבלון, מנכ"ל EV-Edge. אורית שלום־בג, סמנכ"לית שיווק וסחר ב"חצי חינם", מחזקת: "מדובר במענה לצורך שיהפוך ליותר ויותר קריטי בשנים הקרובות".
פורסם לראשונה ב- 03.03.21
למאמר זה התפרסמו 3 תגובות