דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

הרכב החדש יקר מדי? גלו כמה באמת משלם היבואן ליצרן

Getting your Trinity Audio player ready...

קיה פיקנטו, מיצובישי ספייס סטאר, יונדאי i10 וטויוטה אייגו X הן מכוניות מיני עירוניות ומאוד פופולריות בישראל. המחיר הממוצע של הארבע עבור הצרכן הישראלי עמד אשתקד על 94 אלף שקלים. סכום גבוה משמעותית מהמחיר אותו נדרש נהג אירופי לשלם על רכב דומה.

למרות שמדובר בנתון מקומם, הוא אינו חדש עבור הצרכן הישראלי המודע לפער העצום. אבל מה שרוכש הרכב הישראלי אינו יודע, הוא כמה עולה אותה מכונית עבור היבואן לישראל. ומנתוני האוצר שהתפרסמו במסגרת טויוטה לצו חדש, עולה כי המחיר הממוצע של ארבע הקטנות עבור היבואן עומד על 44 אלף שקלים בלבד. המשמעות היא הצרכן משלם ליבואן מחיר שגבוה ב-210 אחוז מהמחיר ששולם על ידי היבואן ליצרן.

ומה על מאזדה 2, סיאט ארונה, סוזוקי סוויפט וקיה סטוניק, סופר-מיני פופולריות ורכבי פנאי קטנים שמשמשים לא פעם משפחות צעירות או קטנות? מחירן הממוצע לצרכן עמד ב-2024 על החל מ-122 אלף שקלים. כמה שילמו עבורן היבואנים הרלוונטיים (דלק, צ'מפיון, מכשירי תנועה וטלקאר בהתאמה) ליצרנים? בממוצע, 49 אלף שקלים בלבד. כאן עומד הפער בין המחיר לצרכן והמחיר ליצרן על 249 אחוז.

בקבוצת המשפחתיות אותן הציג האוצר ניתן למצוא בין היתר דגמים כמו טויוטה קורולה, סקודה אוקטביה, קיה סלטוס וסוזוקי ויטרה. המחיר הממוצע ששילמו היבואנים ליצרנים עבור מכוניות אלה עומד על 64 אלף שקל. המחיר הממוצע שהצרכן הישראלי נדרש לשלם עבורן הוא 160 אלף שקלים. והמשמעות היא כי הפער בין המחיר לצרכן לסכום אותו משלם היבואן ליצרן עומד על 250 אחוז.

הקבוצה העשירית והיקרה מכולן כוללת בין היתר את קיה קרניבל, אודי Q3, סקודה סופרב, וולוו XC40. המחיר הממוצע לצרכן כאן הוא 260 אלף שקלים, בעוד היבואן נדרש לשלם ליצרן 107 אלף שקלים בממוצע - פער של 240%.

הפער העצום המתבטא ב-200 אחוז לפחות, כולל בתוכו לא רק את הרווחים הניכרים של היבואנים, אלא גם את הרווח למדינה. נזכיר כי המחיר אותו משלם הצרכן כולל לא רק מס קניה אלא גם מכס, מע"מ והוצאות שונות נוספות.

עוד כדאי לזכור כי שיעור המס על מכוניות חדשות (שאינן חשמליות) עומד כיום על 83%, לפני הטבות 'מס ירוק' ואבזור בטיחות מתקדם. גובה מס הקניה נקבע על פי מחיר הייבוא של הרכב, כולל עלויות שילוח וביטוח.

הגברת תחרותיות, תיאורטית

מטבע הדברים, יבואן סדיר שרוכש ישירות מהיצרן בכמויות גדולות מקבל הנחות בהתאם ומשלם פחות מס, לעומת יבואן מקביל שרוכש את המכונית ממפיצים אזוריים בכמויות קטנות ובמחירים גבוהים יותר.

על מנת לשפר את כושר התחרות של היבואנים המקבילים, שנתח השוק שלהם עומד בעשור האחרון נע בין 2% ל-4% בלבד משוק הרכב המקומי, מציעים במשרד האוצר כי יבואני רכב מקבילים יוכלו לשלם שיעור מס דומה לזה שמשלמים היבואנים הרשמיים על אותם דגמים - זאת למרות שבמרבית המקרים היבואנים המקבילים רוכשים את המכוניות במחירים גבוהים יותר. זאת באמצעות פרסום טיוטה לצו חדש, שכרגע פתוח להערות הציבור.

לפי ההצעה, היבואנים המקבילים יוכלו לבחור לפי ההצעה בין תשלום מס רגיל (83%), לבין תשלום המותאם למס שאותו משלמים היבואנים הישירים על אותם דגמים.

משרד האוצר מנוע מלפרסם את גובה המס שמשלמים היבואנים הישירים, ובכך לחשוף גם את מחירי הקניה שלהם שנחשבים לסוד מסחרי. ולכן הפרידו באוצר את כלי הרכב אותם הזכירו (115 במספר) ל-10 קבוצות, בהתאם למס הממוצע שמשולם עליהם.

המכוניות שעליהן יחול הצו שוקלות פחות מ-3.5 טון, מחירן נמוך מ-300 אלף שקל ונמכרו מהן לפחות 50 יחידות בשנה שעברה. בנוסף, הצו לא יחול על מכוניות חשמליות, שלדברי רשות המיסים נהנות ממילא ממיסוי מופחת והמצב התחרותי אצלן שונה עקב ריבוי מותגים ויבואנים חדשים.

אם אכן יכנס הצו לתוקפו, הוא יחול כהוראת שעה לשנים 2026-2027. עלות המהלך למדינה צפויה לעמוד על כ-10 מיליון שקלים.

הירשמו לקבלת עדכונים ומבצעים בעולם הרכב

למאמר זה התפרסמו 92 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

קראו את חוקי הקהילה שלנו בתנאי השימוש של iCar

תגובות לכתבה

צור קשר בוואטסאפ חזור למעלה