בקצרה:
- 4 מתוך 5 רכבים שנבחנו השנה זכו בציון המירבי
- המעבר לחשמליות ישפיע לרעה על בטיחות הולכי הרגל ורוכבי הדו-גלגלי
- החל מ-2023 ישולבו מערכות בטיחות חדשות בפרוטוקול המבחניםשלב הסיכומים של 2022 עדיין בעיצומו, וכעת מפרסם איגוד הבטיחות האירופי EuroNCAP את נתוני השנה החולפת - שהיתה, כך מסתבר, שנת שיא בפעילות הארגון עם לא פחות מ-73 מבחני ריסוק שבוצעו. מתוכם, אגב, 67 מבחנים נערכו לדגמים חדשים והיתר לדגמים שכבר נבחנו בעבר.
78% מהדגמים שנבחנו בשנה החולפת זכו בציון המירבי של 5 כוכבים, כאשר היתר הסתפקו בארבעה - ואף לא מכונית אחת זכתה ב-3 כוכבים או פחות. לשם השוואה, ב-2021 קיבלו 5 מכוניות ציון של שני כוכבים ומטה.
.jpg)
לא פחות מ-7 מותגים חדשים נבחנו לראשונה ב- EuroNCAP, מתוכם שישה מתוצרת סינית. בנוסף, אחד מכל שלושה רכבים שנבחנו השנה צויד בהנעה חשמלית, מה שבא לידי ביטוי גם במשקל של הרכבים שעלה משמעותית. אם לפני עשור משקלה הממוצע של משפחתית קומפקטית שעמדה למבחני הריסוק עמד על 1,362 ק"ג, בשנתיים האחרונות עלה המשקל הממוצע ב-81 ק"ג, ואילו הממוצע ל
רכב חשמלי קומפקטי עלה בכמעט 300 ק"ג. המשמעות מבחינה בטיחותית ברורה: רכבים כבדים יותר אמנם מגנים טוב יותר על הנוסעים בהם, אך מחריפים משמעותית את הסיכון למשתמשי הדרך הפגיעים, בהם הולכי רגל ורוכבי דו-גלגלי.
.jpg)
החמרת פרוטוקול המבחנים בשנים האחרונות, עם מתן דירוג למערכות בטיחות נוספות, הוכיחה את עצמה: 72% מהרכבים שנבחנו השנה צוידו בכרית אוויר מרכזית בין הנהג לנוסע ו-94% צוידו במערכת לניטור עירנות הנהג. החל מ-2023 צפויים המבחנים להתייחס גם למערכות התרעה על שכחת ילד במושב האחורי וכן למערכות ניטור נהג משוכללות יותר, הכוללות גם את סריקת עיני הנהג.
מתוך סך הרכבים שנמכרו באירופה בשנה החולפת, ל-90% יש ציון ריסוק בתוקף, בעוד היתר מחזיקים בציון שאיננו תקף או שמעולם לא נבחנו. 71% מהרכבים שנמכרו השנה מחזיקים בציון של 5 כוכבים.
.jpg)
רשימת המצטיינות במבחני הריסוק של השנה החולפת כוללת את אורה פאנקי קאט בקטגוריית המשפחתיות הקומפקטיות, יונדאי איוניק 6 בקטגוריית המשפחתיות הגדולות, טסלה מודל S בקטגוריית רכבי היוקרה, טסלה מודל Y בקטגוריית רכבי הפנאי הקומפקטיים ו-WEY קופי 01 בקטגוריית רכבי הפנאי הגדולים.