דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

פורשה 911 טורבו S - מבחן רכב

Getting your Trinity Audio player ready...

אי שם ב-1974, הציגה פורשה בתערוכת פריז את ה-911 הראשונה שצוידה במגדש טורבו, עם הכינוי 930 ועם מהירות מירבית דמיונית במונחים של אז, של 250 קמ"ש. כך זה התחיל, וזה רק הלך ונהיה טוב יותר ככל שעברו השנים.

שכן פורשה הצליחה לשדרג בכל דור מחדש את ספינת הדגל הספורטיבית שלה, עם ביצועים משופרים, טכנולוגיות חדשות ויכולות מלהיבות על המסלול ובכביש הציבורי, תוך שמירה על נאמנות למורשת העיצובית ולמידה מסוימת של שפיות. בין החידושים שהציגה ה-911 טורבו עם השנים ניתן למנות את מגדש הטורבו הכפול עם הגיאומטריה המשתנה, מנוע הבוקסר הייחודי ושלל מערכות טכנולגיות מסקרנות, כולל היגוי אחורי, מוטות מייצבים אקטיביים ומסיטי אוויר דינאמיים. אלו הם רק מרכיבים בודדים בתוך סל היכולות הפנטסטי של ה-911 הטורבו, שהפכו אותה לאחת ממכוניות הספורט הטובות בכל הזמנים. האם היא נשארת כזו גם בעשור השלישי של המאה ה-21?

לעמוד הדגם בקטלוג iCar: פורשה 911

פורשה 911 טורבו S

עיצוב
התעלמו בבקשה מהמדבקות הפחות מחמיאות אך שיווקיות להפליא של רכב המבחן. מעצבי פורשה בוחרים לאורך עשרות שנים לשמור על מראה מזוהה, ומצליחים. גם כשהמידות כבר אינן כה קומפקטיות, גם כשהכנפיים מאחור חייבות להכיל צמיגים ברוחב של מכונית מסלול. זה תופס לגבי כל משפחת ה-911, זה לגמרי מתייחס גם לטורבו S. ולמרות הכל, אין שום בעיה לזהות שלא מדובר ב"סתם" קררה חלילה. עם צמד כונסי אוויר דומיננטיים בצדדים, צמד צינורות פליטה וכנף גדולה מתרוממת לפי דרישה (או מצב ספורט-פלוס) מאחור ונעילה מרכזית לחישוקי ה-"20-"21 מלפנים-אחור.

העניין הוא שלא רק עבור הצופים בחוץ מדובר בסוג של סנסציה. מראות הצד ממושב הנהג חושפות את הכונסים הענקיים והכנפיים הנפוחות, מזכירים לי יותר מכל F15 לכביש. זה מראה מהפנט, האמינו לי. ורק מידה מסוימת של אחריות מנעה ממני להביט במראות יותר מאשר לפנים.

פורשה 911 טורבו S

תא הנוסעים
סביבת הנהג אינה שונה דרמטית מזו של ה-911 הנוכחית (992), עם שילוב נפלא בין מסורת לעכשוויות ברכב המבחן. מתג הנעה כמובן משמאל, שעון זמן אנלוגי במרכז הקונסולה, מד סל"ד אנלוגי במרכז לוח המחוונים. מימין ומשמאל לו יש צמד מסכים דיגיטליים עם תצוגת נתונים משתנה, אבל הם מוסתרים על ידי גלגל ההגה וחבל שכך. במרכז הקונסולה יש מסך מגע גדול ("10.9) קל ונוח לתפעול, עם סוללת מתגים – שיכולים היו לזכות לעיצוב מעט יותר מושך - למערכות חיוניות (הרמת חרטום, צליל סעפת פליטה, בקרת יציבות וקשיחות בולמי הזעזועים), ומתגים נוספים לבקרת אקלים נוחה.

פורשה 911 טורבו S

פורשה לא ניסתה להמציא כאן את הגלגל, הלכה לחלוטין על בטוח וניתן אפילו להאשים אותה – אם ממש רוצים – בסוג של שמרנות יתר וחוסר מעוף. אנחנו דווקא אוהבים את זה. בדיוק כפי שאהבנו את איכות החומרים המשובחת, עם בחירה נפלאה ברכב המבחן שמשלב עור שחור ובד מושבים משובץ-קלאסי, מושבי ספורט מעולים ונוחים עם שפע אפשרויות כיוון (חשמלי) ושינוי תמיכה (לירכיים, לישבן ולגב). תנוחת הנהיגה, כמו תמיד בפורשה, קרובה לשלמות עבור כל אחד, מציבה את הנהג מול הגה אלקנטרה בשרני ומנופי שליטה ידנית – מעט צנועי מידות לבעלי ידיים גדולות - בהילוכים מאחוריו. יש חוגת בחירת מצבי נהיגה עליו, אם כי אפשר היה לוותר עליה במיקום זה. אף אחד לא מעביר מספורט לספורט-פלוס באמצע עיקול חד.

יש צמד מושבים מאחור, אבל יותר מילדים קטנים לנסיעות קצרות, אף אחד לא יצליח לשבת שם. הם כן ניתנים לקיפול וכך יסודר תא מטען נורמלי כגיבוי ל-128 הליטרים בלבד מלפנים. מערכת השמע האופציונלית והמשובחת של בורמייסטר הייתה כרגיל מעולה, אם זה מעניין מישהו. וכמו שאר גרסאות 911, גם הטורבו מגיעה עם מערכות בטיחות אקטיביות כציוד תקני שכולל בלימה אוטונומית, תיקון סטייה מנתיב, בקרת שיוט אדפטיבית והתרעת שטח מת.

פורשה 911 טורבו S

יחידת הנעה
כמו קודמותיה בשושלת, גם כאן יש מנוע בוקסר עם שישה צילינדרים וצמד מגדשים. ההספק המרבי: 650 כ"ס, 70 כ"ס יותר מהטורבו S היוצאת הודות למספר שינויים בסעפת היניקה והגדלת המגדשים. הוא מחובר לתיבת שמונה הילוכים כפולת-מצמד חדשה (שבעה בעבר) והנעה כפולה קבועה. על הנייר, הזינוק ל-100 קמ"ש אורך 2.7 שניות (0.2 שניות פחות מהטורבו S היוצאת). ל-200 קמ"ש היא תגיע מהר יותר מהזמן שיקח למשפחתית שלכם להגיע ל-100 קמ"ש (8.9 שניות, שניה פחות מהדגם היוצא), והמהירות המרבית עומדת על 330 קמ"ש קיצוניים.

אז כן, יש חשמלית מהירה ממנה, ואפשר להמר שחסידי טסלה יהיו הראשונים להזכיר שמודל S פלייד עם ארבעה נוסעים תהיה עדיין מהירה יותר בזינוק. ברמזור הבא זה כבר פחות יצליח כי יש לקרר את הסוללה. בפורשה מציינים בעדינות ראויה שהטורבו S מסוגלת לבצע 200 שיגורים האחד אחר השני מבלי להתעייף, או להזדקק לטיפול כלשהו. לא ניסינו 200, אבל אחרי ארבעה רצופים עצרנו לרגע כדי לשחרר את תחושת הבחילה. כדאי להסביר.

פורשה 911 טורבו S

תחושת ההאצה כאן היא מעולם אחר. השילוב של קצב צבירת המהירות עם הסאונד המשכר תפתיע גם את מי ששגרת יומו כוללת זינוקי F15 במצערת מלאה ושני מבערים בדחף מלא מאחור. לא נזכיר כאן באיזה קצב היא עוברת ממהירות שיוט של 100 ל-250 קמ"ש. תסמכו עלינו, זה קצב שמרגיש בלתי אפשרי גם כשהוא קורה פעם אחר פעם.

בנסיעה ממש רגועה, ממש-ממש רגועה, התיבה חלקה כמשי. תחת מצערת מלאה, תיבת ההילוכים היא לא מהחלקות שיש ומעבר בין יחסי העברה מורגש מעט יותר מדי. באופן אישי חבל לי שאין יותר אפשרויות התאמה אישית, שתאיץ עוד יותר את החלפות ההילוכים גם במחיר של חוסר נוחות מסוים. על ההילוך השמיני אפשר כמובן לוותר, והוא מיועד בעיקר לשייטי אוטובאנים במהירויות של 250 ומעלה. וזה לא קורה לנו הרבה, אבל למרות אפשרות השליטה הידנית בהילוכים, כיול התיבה האוטומטית כל כך מוצלח, ניהול הממוחשב שלה כל כך מדויק במיוחד במצבי הספורט, עד שהנחנו לאלקטרוניקה לעבוד עבורנו. והיא עושה את זה מדהים. צריכת הדלק הכוללת נהיגה עירונית, בין עירונית ואקשן לרוב עמדה על 7.5 ק"מ לליטר בממוצע המבחן. מרשים מאוד ביחס לביצועים.

פורשה 911 טורבו S

נוחות והתנהגות
יש כמה שינויים ששווה להזכיר מול הדור היוצא. למשל מפסקי הסרנים מורחבים (1 ס"מ מאחור, 4 ס"מ מלפנים) שמעניקים מרחב מחיה לצמיגים רחבים יותר (255/35 מלפנים, 315/30 מאחור). איך זה עובד? אציג את זה כך: אם תגיעו למצב בו החלקתם את הרכב עקב מהירות גבוהה מדי, אחת משתיים: או שאתם חסרי תחושת מהירות ומודעות פיזיקאלית, או שאתם סתם לא שפויים. תמיד ישנה אפשרות שקוראים לכם וולטר רוהל, האיש שאחראי על כיול המערכות בכל פורשה חדשה כבר שנים ארוכות, אבל הסיכוי לכך די מינימלי. הוא מעדיף את גרמניה בעונה זו של השנה. כן, אפשר לנתק את בקרת האחיזה והזנב יחליק תחת כוח. עם כל כך הרבה מאות סוסים, זה אך מובן. אבל זו כבר פרובוקציה מתוכננת היטב. לא תעזור כאן הגנת "אי שפיות זמנית".

פורשה 911 טורבו S

שדרוג נוסף הוא למערכת הבלימה. כבעבר אלו דיסקים קרמיים מעולים אבל הם גדולים יותר מלפנים (10 בוכנות ו-420 מ"מ, 6 בוכנות ו-410 מ"מ ביוצאת) ובגודל זהה מאחור (4 בוכנות ו-390 מ"מ). וכמו עם קודמתה, גם הנוכחית לא התרגשה משום ניסיון לגרום לה לדעוך. העוצמה כאן מאתגרת את עמידות רצועות הבטיחות ועמידות הגוף האנושי ללחץ לא מתון. אל תשאלו איך אנחנו יודעים. נתון מעניין - פורשה טוענת לשיפור כוח ההצמדה ב-15% (כ-170 ק"ג), כשהכנף האחורית משמשת גם כמעצור אוויר בבלימה חזקה ומקטינה כך את העברת המשקל לפנים, תוך שהיא מותירה את המרכב מאוזן גם בבלימת חירום מ-250 קמ"ש. האמינו לנו.

פורשה 911 טורבו S

כמו בטורבו S היוצאת גם כאן יש היגוי אחורי אקטיבי שפועל באופן נהדר. בשונה מהתחושה המלאכותית שקיימת לרוב במערכות אלו, כאן זה מרגיש טבעי לחלוטין ודומיננטי רק בתמרוני חניה מפתיעים. אפרופו מלאכותי, ההגה בקררה S בעלת ההנעה האחורית מרגיש טוב יותר. הגה ב-GT3 מרגיש טוב עוד יותר-יותר. אבל בהתחשב בכך שכוח המנוע עובר כאן גם לגלגלים הקדמיים, אין מקום לטענות של ממש.

פורשה 911 טורבו S


מה עוד? מוטות מייצבים אקטיביים מסייעים לשמור על זוויות גלגול צנועות גם תחת עומס גבוה, תוך כדי שמירה על נוחות טובה יחסית בתנועה עירונית.

סתכן כאן ונצהיר שלטעמנו זו ה-911 עם יכולת השיכוך הטובה ביותר כיום. בלי קשר למערכת ההרמה של החלק הקדמי (ב-4 ס"מ) כדי לצלוח פסי האטה או כניסה מוגבהת לחניונים. והיא לא נדרשת להפעלה בכל פעם מחדש. מערכת הניווט תזכור את המקום בו היא הופעלה, ותניף מעלה את החרטום אוטומטית בפעם הבאה בה יסתכן הפלסטיק היקר מלפנים בגירוד מעורר חלחלה באספלט ציוני כשר.

פורשה 911 טורבו S

סיכום
גם בדור השביעי של 911 טורבו, פורשה משמרת את מעמדה כמכונית ספורט מושלמת. כן, ברור שאנחנו קטנוניים ויש פה ושם נקודות לשיפור מבחינה ארגונומית בעיקר, אבל וואוו, איזו מכונית זו. בכל כביש, בכל מזג אוויר, בכל מצב רוח ואפילו עבור כל נהג. מכונית עם ביצועי על פנטסטיים שמותירים אותך פעור פה וקצר נשימה עם כל דריכה על המצערת או תקיפת עיקול מזדמן, ובאותה עת מאפשרת נהיגה רגועה לחלוטין, נינוחה ומענגת. קשה מאוד לדמיין אפילו מכונית שתעשה את כל הדברים האלה באופן בו היא עושה, ובסופו של יום עבור 99.99% מהנהגים המחשיבים עצמם חובבי הגה, היא חייבת להיות הגביע הקדוש. למרות חיסרון משמעותי אחד.

היא עולה 2 מיליון שקלים לפני תוספות, מה שאומר שאולי, רק אולי, בעוד עשור או שניים ניתן יהיה לרכוש אותה במחיר של כמה מאות אלפי שקלים. הרבה מהם. צריך רק לקוות שעדיין יהיו משאבות עם אוקטן 98 בסביבה.

למאמר זה התפרסמו 3 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

תגובות לכתבה

חזור למעלה