דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

ארגון הבטיחות האירופאי: מערכות הבטיחות יוצרות אשליה

Getting your Trinity Audio player ready...

הרקע למבחן החדש

ארגון הבטיחות האירופאי Euro NCAP יצא בקמפיין תחת השאלה "מי נוהג?" בעקבות פרסומים רבים של יצרני רכבים שונים השמים דגש על מערכות נהיגה "אוטונומיות", זאת בזמן שהטכנולוגיה רחוקה מלהיות בשלה. לטענת הארגון, המצב יוצר לא פעם הטעיית צרכנים ואשליה שמדובר במערכות אוטונומיות (גם אם חלקיות). במסגרת הקמפיין נבחנו מערכות הבטיחות האקטיביות במספר דגמים בולטים, ונבדקו לא רק יכולות הביצוע של המערכות - אלא גם ה"אשליה" שהן יוצרות אצל הנהג.

צפייה בתוכן ארגון הבטיחות האירופאי: מערכות הבטיחות יוצרות אשליה

הקמפיין הנוכחי לא נועד להחליף את מבחן הריסוק המסורתי; זהו מבחן נוסף שיוצג כציון נפרד והדגש העיקרי בו הוא האיזון בין יכולת הפעולה האקטיבית של המערכות השונות ברכב לבין מידת המעורבות של הנהג, הן בנהיגה והן בהשתלטות על המערכות.

המבחנים נערכו בשיתוף מספר מכוני מחקר מבריטניה, גרמניה, צרפת, ספרד, הולנד, שוודיה ואיטליה. לסבב המבחנים הראשון נבחרו 10 דגמים: אודי Q8, מרצדס GLE, וולוו V60, ב.מ.וו סדרה 3, טסלה מודל 3, פולקסווגן פאסאט, פורד קוגה, פיג'ו 2008, ניסאן ג'וק ורנו קליאו. כולן נבחנו בגרסאות שזכו בציון הבטיחות המירבי של 5 כוכבים וכוללות מערכת בקרת שיוט אדפטיבית, בלימת חירום אוטונומית ותיקון סטיה מנתיב.

מבחן מערכות בטיחות אקטיביות EuroNCAP

פרוטוקול המבחן

המבחן החדש מוסיף 3 סעיפים על מבחן מערכות הבטיחות המוכר. הראשון הוא מעורבות הנהג: סעיף זה משקלל בין מספר פרמטרים ובהם שם הולם למערכת, שאינו כולל את הביטוי "אוטו" המתייחס למונח "אוטונומי", המידע אותו מוסר היצרן אודות מגבלות המערכת, חיווי על מצב המערכת (פועלת או מנותקת), מצב הנהג (עירני, מעורב, מגיב) ויכולת שליטת הנהג בזמן פעולת המערכת (לא מתנגדת אלא מסייעת) כמו למשל בעת התחמקות ממכשול וחזרה לנתיב הנסיעה.

הסעיף השני הוא מערכות הסיוע: בסעיף זה נבחנות המערכות בתנאי מהירות ודרך שונים (בהתאם לשלטי המהירות, עיקולים וצמתים, עומסי תנועה) ומידת הסיוע האקטיבי המופעל. חלקו השני כולל התייחסות ממוקדת לבקרת השיוט האדפטיבית ואופן פעולתה במקרים של רכב ה"חותך" את נתיב הנסיעה, הגעה לרכב נייח בעיקול ופונקציית תחילת הנסיעה (Stop & Go). חלקו האחרון של הסעיף נוגע למידת הסיוע בהיגוי, למשל בעקומת S לטובת שמירה על מרכז הנתיב או בסיוע בהפחתת מהירות בעיקול לטובת פניה במאמץ נמוך ככל האפשר.

מבחן מערכות בטיחות אקטיביות EuroNCAP

הסעיף השלישי נוגע למצבי אל-כשל של מערכות הבטיחות במקרים בהם הנהג לא הגיב או כשל בהתמודדות עם מצבי חירום. בפרק זה תיבדק מערכת בלימת החירום בהתאם למעורבות הנהג (סיוע בבלימה ועד בלימת חירום ללא התחשבות בנוחות הנוסעים), התרעת המערכת במקרים של כשל או חוסר תפקוד זמני בהתאם לתנאי מזג-אוויר, ומצבי התערבות במקרים בהם הנהג אינו מגיב כלל להתרעות השונות – מערכות זיהוי מצב הנהג והגעה לכדי עצירה בטוחה בשולי הכביש (הארגון מציין כי מעבר נתיבים אוטונומי עדיין אסור על-פי חוק מאחר ומדובר בנהיגה אוטונומית, אך עדיף על פני עצירה באמצע הנתיב).

צפייה בתוכן ארגון הבטיחות האירופאי: מערכות הבטיחות יוצרות אשליה


הציון המירבי בכל אחד מהסעיפים עומד על 100 נקודות, אך חשוב לזכור כי הדגש אותו שם הארגון הינו האיזון בין מעורבות הנהג למעורבות מערכות הבטיחות (שכן ככל שהמערכות מתקדמות יותר, כך קשה יותר לשמור על מעורבות הנהג) ולכן שקלול הציון הכללי מתייחס לסעיף מצבי האל-כשל, כאשר אליו מצטרף הציון הנמוך מבין שני הסעיפים הקודמים - מעורבות מערכות הסיוע וסעיף מעורבות הנהג. הציון הסופי אם כך מגיע עד 200 נקודות בחלוקה לדירוג "כניסה" (100-119), "מתון" (120-139), "טוב" (140-159) ו"טוב מאוד" (160-200).

ציונים

על פי תוצאות המבחנים, טסלה מודל 3 קיבלה בסעיפי המשנה ציון של 95 נקודות בסעיף "אל-כשל", הציון הגבוה ביותר מבין הנבחנות, וגם בסעיף מערכות הבטיחות קיבלה את הציון הגבוה ביותר, 91 נקודות, אך מאידך ציון מעורבות הנהג היה הנמוך מבין כולן ועמד על 36 נקודות בלבד ועל כן ציונה הסופי הוא 131 נקודות - דירוג "מתון", מה שמיקם אותה במקום השישי בלבד מבין עשרת הרכבים שנבחנו. אבחנה זו מצטרפת לביקורות שנשמעו בעבר כלפי מערכת ה"אוטו-פיילוט" של טסלה, שהעניקה לנהגים אשליית נהיגה אוטונומית והובילה לתאונות.

לעומתה, פורד קוגה קיבלה ציון של 86 בסעיף "אל-כשל", 73 בסעיף מעורבות הנהג ו-66 בסעיף מערכות הבטיחות, כך שציונה הסופי עומד על 152 נקודות ומזכה אותה בדירוג "טוב".

מבחן מערכות בטיחות אקטיביות EuroNCAP

מסקנות

על פניו נראה כי ארגון הבטיחות "מקשה" על רכבים בעלי מערכות אקטיביות "מדי", אך מזכ"ל הארגון, מישל ואן רטינגן מציין כי המטרה אינה להפסיק לעודד את יצרני הרכב לפתח מערכות בטיחות אקטיביות; מטרת הקמפיין היא ליצור נרטיב ולהסביר לצרכן מה הוא יכול לצפות או לא לצפות ממערכות הסיוע. יחד עם זאת רטינגן מסייג ומסביר כי אין לארגון נתונים ממשיים עד כמה הוכחה יעילותן של מערכות הסיוע בצמצום נפגעים. "אנו עדיין לומדים כיצד מערכות אלו מתוכננות, מהן המגבלות הפיזיות שלהן ואיזו תועלת בטיחותית ניתן לצפות מנהגים המשתמשים בהן".

מסקנות הארגון שעלו בעקבות סבב המבחן הנוכחי הציפו בעיות ידועות לצד ציפייה לשיפור הבטיחות האקטיבית:

* אין כיום בשוק אף מכונית המסוגלת לבצע נהיגה אוטונומית מלאה.

* יצרנים רבים משתמשים בשפה מטעה בתיאור מערכות הסיוע שלהם, הגורמת לצרכנים להאמין כי המערכות אוטונומיות יותר מאשר הן באמת.

* בדומה למבחני המערכות מ-2018, מערכות הסיוע לנהג הזמינות כיום מסוגלות לתמוך בנהג אך לא מתוכננות לשליטה מלאה בכל מצבי החירום.

* על הנהג מוטלת האחריות לנהיגה בטוחה, כאשר שימוש במערכות הבטיחות הוא לסיוע בלבד.

* בשימוש נכון, הטכנולוגיות הללו יכולות לסייע לנהג לשמור מרחק בטוח, מהירות מתאימה ולהישאר בנתיב הנסיעה.

* לכל הרכבים שנבחנו חסרה מערכת "ניטור מצב הנהג" שהייתה מסייעת להבין האם הנהג אכן מעורב. לטובת שיפור ביצועי מערכות הסיוע האקטיביות חשוב שמערכת זו תהיה חלק במכלול הבטיחות של הרכב.

למאמר זה התפרסמו 2 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

תגובות לכתבה

חזור למעלה