דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

מדריך: כך תנקו את המכונית

Getting your Trinity Audio player ready...


1. האם לשטוף במנהרת שטיפה, בשטיפה ידנית מקצועית או בבית?
לכל אחד ברורים היתרונות המובנים של שטיפה במנהרת שטיפה: בדרך כלל היא אינה יקרה במיוחד, בעיקר כשמצרפים אותה למילוי דלק ("שטיפה ב-10 שקלים בתדלוק מעל 150 שקל"). היא גם מהירה מאוד - כמה דקות בתור ועוד כמה דקות בתוך מנהרת הפנטזיה, עם קצף ומברשות ענק שחולפים על פנינו כמו בסרט. ובכל זאת, למערת השטיפה ישנו גם צמד חסרונות מובנים: השטיפה אינה יסודית במיוחד, בדרך כלל, ונוסף על כך, המברשות המאסיביות ביחד עם החול שדבק בהן לאורך השעות, השבועות וחודשי העבודה, עשויים ביחד לשרוט את הצבע העדין והמבריק של המכונית שלנו.

שטיפה מקצועית ביד תחסוך את הבעיה הזו, אם כי רמת היסודיות תלויה כמובן במצב הרוח של השוטף ובמזג האוויר שבו הוא עומד ועובד. שטיפת יד עשויה להיות יקרה יותר משטיפה במכונת שטיפה, אולם היא גם עשויה לספק משכורת לאנשים נוספים. שטיפה מקצועית גם יכולה לחסוך טרחה לא קטנה אם אנחנו רוצים להוסיף למשוואה טיפול פוליש יסודי או ציפוי וקס.

אם אנחנו מוותרים על הפתרון הנוח של שטיפה מקצועית, נהנה משלושה יתרונות: האחד, נשלם על העניין פחות. השני, השטיפה תהיה יסודית ככל שנרצה. שלישית - כך נכיר היטב את המכונית שלנו מקרוב, ונגלה כל חיבור רופף ושריטה.

טיפ: גם אחרי שטיפה במנהרת שטיפה - הקפידו שייבשו לכם את משטחי הצבע, כדי שלא יישארו טיפות מכערות על גוף המכונית.


יש גם מנהרות שטיפה קומפקטיות / צילומים: יח"צ
2. איך להתכונן לשטיפה ביתית?
לפני שנרד בכלל מהבית לשטוף את המכונית בעצמנו, כדאי שנלבש בגדים ונעליים שלא אכפת לנו ללכלך. אם אפשר - הכי טוב לגייס את החברה, הילדים או כל אדם אחר שיישמח שנארח אחד לשני חברה פעלתנית. לקראת הניקוי נכין מראש את כלי וחומרי הניקוי ונעמיד את המכונית בצל. אם גוף המכונית יהיה חם מאוד במהלך הניקוי, מי ונוזלי השטיפה יתאדו במהירות, וחומרי הניקוי עשויים להרוס את הצבע.

טיפ: לפני שנשטוף את המכונית מבחוץ, כדאי שנקדים ונערוך את הנקיון מבפנים (ראה להלן), כדי שלא נלכלך את החלק החיצוני של המכונית אחרי שהיא כבר מבריקה.

3. באילו כלים להשתמש?
קודם כל נביא שני דליים. כשנרצה לנקות את הרכב מבחוץ, נרצה לטבול כל כמה משיכות סבון את הספוג במים נקיים, ולא להסתפק במי סבון בדלי האחד. ספוג הוא פתרון טוב, ואפשר אפילו לגזור קוביית ספוג ממזרון ישן. מטלית מיקרופייבר מומלצת מאוד, היות שהיא מדויקת ומנקה היטב, בלי לשרוט, ויש מי שלא ייפרד מכפפת ניקוי טובה. לסיום השטיפה נרצה להשתמש במטלית ייבוש בסגנון של ג'ילדה - מעור אמיתי או סינתטי.

טיפ: כשמדובר בכלי רכב גדולים או בקוצר זמן, מטאטא יכול להיות פתרון מרהיב - משטחים שלמים בשניות. הבעיה עם מרבית המטאטאים היא שהם גסים ושורטים את הצבע, כך שההמלצה להשתמש במטאטא עוברת דרך מטאטאים עם שערות עדינות במיוחד, ותוך כדי זהירות רבה שלא לפגוע בגוף הרכב עם צדי המטאטא הקשים.


דלי יהיה רעיון טוב יותר מאשר משפך...

4. באילו חומרים להשתמש?
תחום שטיפת המכונית סוער וגועש: האם לשטוף את המכונית אך ורק עם חומרים ייעודיים, או ששטיפה עם חומר לשטיפת כלים תעשה את העבודה ותחסוך את הצורך לקנות חומרים מיוחדים. ענק הצרכנות הבלתי-תלוי, קונסיומר ריפורטס האמריקאי (אנחנו נוטים לקבל לא מעט מהפסיקות שלו), ממליץ שלא להשתמש בדטרגנטים ביתיים לשטיפת מכונית. מצד שני, כדאי לקחת בחשבון שגם חומרי ניקוי, כמו ספריי סיליקון להברקת תא הנוסעים, עשויים להזיק לחומרים שמהם עשויה המכונית שלנו. אנחנו ממליצים להיות זהירים, לשאול חברים ולקרוא המלצות, בעיקר כשרוכשים כימיים חזקים.

טיפ: כמו בתחומים נוספים, גם בתחום הרכב ישנם חומרי ניקוי אלטרנטיביים, ידידותיים יותר לסביבה מהחומרים הרגילים. כמו בתחומים נוספים, גם כאן הם נדירים ויקרים יותר.

5. איך לנקות את תא הנוסעים?
ככל שהניקוי שנרצה להשיג יסודי יותר - כך כדאי שנפרק את פנים המכונית יותר. ניקוי בסיסי יכלול את הוצאת השטיחונים (וניעור, שאיבה או שטיפה וייבוש שלהם). ניקוי יסודי יותר יכלול את פירוק כיסאות הבטיחות, הפחים והבלאגן שיש לנו בכל התאים. השלב הבא הוא הסרת המושבים בשורות האחוריות, בהנחה שהדבר אפשרי בקלות יחסית. השלב הבא משתנה מרכב לרכב. בערך כמספר המכוניות בשוק, כך מספר חומרי הדיפון והריפוד וגם האביזרים. ההמלצה הכללית היא להביא אל המכונית שואב אבק ביתי חזק, בעזרת חוט מאריך, ולשאוב את הבדים והדיפונים ככל האפשר, וגם לדחוף את מוט השואב לכל פינה אפשרית. חומרים לרענון וחידוש בדים יכולים לעשות פלאים למושבים עייפים, ולמושבי עור מומלץ להשתמש בחומרים ייעודיים. אם יש לנו גישה למכונת לחץ אוויר, כדאי לשטוף את תעלות המזגן באוויר דחוס, דבר שיכול לשחרר משם חלקיקי אבק תקועים. ספריי סיליקון איכותי יכול לשפר מאוד את חזות פנים הרכב, אבל לא מומלץ למלא את הרכב בחומר הכימי, ומומלץ לאוורר אותו היטב אחרי שימוש בספריי שכזה. סיום העבודה יכול לכלול הרכבה חוזרת של כל מה שפירקנו, והתקנה של מפיץ ריח כלשהו (עץ ריח, פחית, דפי מרכך כביסה, תרסיס ריח).

טיפ: אם אנחנו משתמשים בספריי סקאי/סיליקון - אסור בשום אופן לרסס את ההגה, ידית ההילוכים, הדוושות והשטיחונים. החומר הזה הופך את כל אלו לחלקלקים.



6. מה לעשות עם הזכוכיות ואטמי הגומי?
ניקוי הזכוכיות, מפנים ומבחוץ, דומה מאוד לניקוי החלונות בבית. מומלץ להשתמש בחומר הכחלחל לניקוי זכוכית, ולנגב בעזרת נייר עיתון. קראנו המלצה לניקוי חלונות עם קולה, שתמיס את כל הלכלוכים, אבל אז חשוב להציב מגבת בתחתית החלון, כדי שהקולה לא תגיע לגוף המכונית או לריפודים. לאחר ניקוי בקולה, חשוב כמובן לשטוף היטב במים. את אטמי הגומי השונים כדאי לנקות עם מעט חומץ, ואפשר לרסס ספריי סיליקון עדין.

טיפ: אם אנחנו כבר בסביבה, כדאי לקחת קצת שמן מכונות (כמו WD-40) ולרסס את הצירים השונים בדלתות המכונית ובצירי מכסה המנוע ותא המטען.

7. איך לנקות את החלק החיצוני של המכונית?
קודם כל נרטיב את המכונית במים. אם אנחנו שוטפים בקנדה אזי עדיף בצינור; בישראל שמתייבשת, עדיף בדלי. בשטיפה נסיר את האבק שמצטבר, עניין חשוב גם כדי שלא לשרוט עם כלי הניקוי את המכונית. עם כלי הניקוי ושני הדליים - אחד עם סבון ואחד עם מים נקיים - ננקה את המכונית בתנועות ישרות ולא מעגליות. בעיקר כשחם, אבל לא רק, מומלץ שלא לשטוף את כל המכונית בבת אחת, אלא לנקות אזור מוגדר, כמו כנף, גג או חזית, ולשטוף מיד. ההמלצה שלנו היא שלא לשטוף את הצמיגים בחומרי ניקוי ייעודיים. מים וסבון יעשו את העבודה בזמן הקצר שבין השטיפה לבין הלכלוך. חומרי הברקה ישפרו את חזות הצמיגים, אבל הם גם עלולים לגרום להם להיות חלקלקים - תכונה לא מומלצת לצמיג שצריך לאחוז את הכביש. את השמשות כדאי לנקות אחרונות, כדי שלא נשפריץ עליהן מים.

טיפ: לשלשת של ציפורים וחרקים שניספו על גבי השמשות וגוף המכונית, כדאי לנקות במהירות, אפילו סתם כך במים, כדי שהצבע של המכונית לא יקבל את החומרים החומציים ויתקלקל.


כדאי לנקות את הלשלשת מיד, לפני שתפגע בצבע

8. האם כדאי לשטוף את המכונית גם מלמטה?
רצפת המכונית מתלכלכת, לעתים, מאוד, אבל לרוב מומלץ לוותר על שטיפה מלמטה באמצעות זרנוק. הסיבה היא שהשפרצה חזקה בנקודות שונות, בעיקר בסביבת המנוע, עלולה לפגוע במחשבים וברכיבים אלקטרוניים אחרים, שיתקלקלו במהירות וישמחו להתחלף בחדשים תמורת סכומי עתק.

טיפ: אחרי נסיעה עם רכב שטח בשטח, חייבים לעתים בכל זאת לשטוף את רצפת הרכב, אבל אז מומלץ להתמקד בסביבת הגלגלים והמתלים, ולהרחיק את השטיפה מסביבת המנוע ככל האפשר.

9. איך מנקים טנדר, רכב שטח או מכונית עם גג מבד?
למרות שמכונית עם גג בד נפתח נוצרה כעמידה בפני סערות גשמים ושלגים (לפחות כשהגג סגור...), אנחנו לא היינו מכניסים אותה לתוך מנהרת שטיפה, וגם לא שוטפים אותה כלל עם צינור. באופן דומה, טנדר עם ארגז או רכב שטח עם שיפורים, שנורקלים ופנסים מיוחדים - עשוי שלא להיות עמיד במיוחד בפני מנהרת שטיפה או צינור שמייצר זרנוק מים רב עוצמה. קניתם כלי רכב אינדיבידואלי ומיוחד? תנו לו טיפול אישי ומיוחד.

טיפ: את רצפת ארגז הטנדר אפשר בהחלט לשטוף בעזרת מטאטא שלו שערות עדינות.

10. מה לעשות בסוף הניקוי?
בסוף הניקוי נשטוף את כלל הרכב, ואז נייבש אותו היטב, כדי שלא יתייבשו טיפות על גופו. את הייבוש אפשר להתחיל עם מגב רך ועדין, אבל אפשר לגשת ישירות לג'ילדה, אותו סמרטוט ייבוש עשוי עור אמיתי או סינתטי, שיידאג לרכב ללא רבב.

טיפ: את חלונות הרכב מומלץ שלא לפתוח עד שכל העסק יתייבש, וזאת כדי שמים לא יטפטפו לפינות במרכב שלא נוכל לייבש היטב, וגם כדי להשאיר את השמשות והגוף נקיים מסימני מים.


המכונית נקיה? כל הכבוד!

הערה: ההנחיות, ההצעות וההמלצות שבכתבה הן בגדר המלצות בלבד, ואינן תחליף לבדיקה אישית של התאמת אופן, כלי וחומרי הניקוי. מערכת iCar לא תיקח אחריות על נזק כלשהו שייגרם בעקבות קריאת הכתבה.

למאמר זה התפרסמו 6 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

תגובות לכתבה

חזור למעלה